Svet
14 ogledov

Bosanci nadaljujejo boj

Aretacija BIH SIPA
Vsaj 20 Avstrijcev naj bi izgubilo življenje na bojiščih v Siriji.

Na bojiščih v Siriji naj bi se bojevalo tudi okoli 60 Avstrijcev. Minuli konec tedna naj bi bil avstrijski državljan kot eden od pripadnikov skrajnega islamskega gibanja džihadistovtam tudi ubit, kar na avstrijskem ministrstvu za notranje zadeve še preverjajo.

V bojih naj bi doslej umrlo že okoli 20 Avstrijcev. Skupno okoli 60 posameznikov iz Avstrije, ki naj bi se trenutno večinoma še pripravljale na odhod v Sirijo ali pa so se s tamkajšnjih bojišč že vrnili, pa naj bi opazovale tudi različne varnostno obveščevalne službe, med njimi tudi avstrijska. V tujini naj bi se sicer borilo okoli 140 avstrijskih državljanov, največ menda na strani zloglasne Islamske države.

Logistika na Dunaju, orožje v Bosni

Pripadniki skrajnih ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih skupinah naj bi sicer pogosto zahajali v avstrijsko glavno mesto. Prav na Dunaju naj bi namreč delovalo središče, kamor se po različne oblike pomoči, zlasti logistično podporo, zatekajo pripadniki tega radikalnega gibanja iz različnih držav.

Sredine preteklega tedna so 16 domnevnih pripadnikov vahabitskega gibanja v Bosni in Hercegovini (BiH) aretirali in kazensko ovadili, tožilstvo BiH pa je zanje odredilo pripor.


Sipa, državna agencija za preiskave in zaščito BiH nadaljujejo s preiskavo domnevnega financiranja terorističnih dejavnosti, javnega spodbujanja k terorističnim dejanjem, novačenja posameznikov za teroristične dejavnosti in organiziranja terorističnih dejavnosti. Med hišnimi preiskavami na 17 različnih lokacijah pretekli teden so namreč preiskovalci Sipe zasegli ogromno ročnih bomb, polavtomatskih pušk, mitraljezev, pušk, pištolj, razstreliva, nabojev, zaščitnih mask in oblek ter računalniške opreme, za katero sumijo, da se uporablja pri načrtovanju terorističnih aktivnosti.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.