Svet
15 ogledov

Bosanci spet nad skrajneže

Aretacija BIH
1/8
SIPA
Elitna policijska organizacija po Bosni in Hercegovini spet razbija domnevna vadišča za bodoče borce v Siriji in v Iraku.

Po celotni Bosni in Hercegovini (BiH) že od zgodnjega jutra potekajo nove aretacije domnevnih teroristov. Preko 100 pripadnikov tamkajšnje državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) je med hišnimi preiskavami na območju Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja in Živinica prijeli 11 domnevnih pripadnikov najbolj skrajnega islamskega gibanja. 

Med drugim je Sipa, po naših podatkih aretirala tud 61-letnega Ramiz Ibrahimović, ki naj bi se šele pred kratkim vrnil z enega od vojnih žarišč v Siriji. Pri usposabljanju potencialnih borcev na teh vojnih območjih pa naj bi tesno sodeloval z Bilalom Bosnićem, ki naj bi leta 2011 sodeloval pri odprtju ene od molilnic muslimanske skupnosti v Ljubljani. Med pridržanimi pa naj bi bil tudi 58-letni delavec enega od kamnolomov v okolici Kaknja, naj bi dodaten zaslužek do nedavnega prav tako iskal na enem od bojišč v Siriji.

Sipa je aretiranim zasegla večje količine orožja in vojaške opreme, streliva, gradivo, ki naj bi ga ponujali za oglaševanje terorističnih aktivnosti, računalnike, ostalo računalniško opremo in mobilne telefone.

Le nadaljevanje dolgoletne preiskave Damask

Omenjene aretacije pa so le nadaljevanje obsežne preiskave poskusov domnevnega terorističnega delovanja, ki jo na Sipi vodijo že več let pod oznako Damask. Prve domnevne organizatorje urjenj za teroristično delovanje in domnevne pripadnike ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih skupinah, je Sipa prijela že v začetku septembra. Med drugim tudi Bosnića, ki od tedaj biva v priporu.

V tej preiskavi Sipi pomaga med drugim tudi varnostno-obveščevalna agencija BiH.

"Osebe, ki jih je Sipa danes pridržala, so osumljene kaznivih dejanj financiranja terorističnih aktivnosti, podpiranje terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj," dodajajo na Sipi.

Po zaslišanju na Sipi, jih bodo preiskovalci v naslednjih urah predali tožilstvo BiH, kjer bodo prav tako zaslišani.

Opazujejo jih že od začetka spopadov

Osumljene preiskovalci Sipe opazujejo, jim sledijo, prisluškujejo, torej nasploh nadzorujejo njihovo gibanje praktično že vse od začetka vojaških spopadov v Siriji in Iraku. "Prijete osebe so osumljene različnih oblik financiranja, organiziranja, novačenja in urjenja zlasti državljanov BiH za odhod na bojišča v Sirijo in Irak, kjer se borijo na strani radikalnih terorističnih organizacij in skupin," ugotavljajo na Sipi.

Vsi prijeti so, po naših informacijah, državljani BiH. Pri pregledu zaseženih dokazov pa bodo preiskovalci preverjali tudi, ali so v domnevne teroristične aktivnosti vpleteni tudi državljani drugih držav, zlasti Hrvaške in Slovenije kot neposredni sodelavci ali pa učenci v BiH prijetih posameznikov. 

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 12:27 13.november 2014.

    Vse jih je treba potolčt, pa asfalt prek potegnit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!