Svet
19 ogledov

Botoks – novo orožje teroristov?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ameriške oblasti so prepričane, da je botoks novo biološko orožje, s katerim bi lahko teroristična organizacija Al Kaida povzročila pravo uničenje.

Leta 2006 se je v Sankt Peterburgu pojavil Rakhman, skrivnostni trgovec s kozmetiko, ki je botoks (botulinum toksin) v kozmetičnih salonih prodajal po smešno nizki ceni, poleg tega pa je kupcem zatrjeval, da lahko prinese še večje količine te snovi in da je njegov dobavitelj v Čečeniji.

Umori lahko na tisoče ljudi
Kmalu so ugotovili, da je bil Rakhmanov botoks le imitacija pravega, preiskovalci pa sumijo, da teroristi v Čečeniji proizvajajo in trgujejo z lažnim botoksom, ki ni zgolj kozmetični pripravek, temveč tudi potencialno teroristično orožje. Strup botulinuma toksina, ki ga izdeluje bakterija Clostridium butulinum, naj bi bil tako močan, da bi lahko en sam miligram očiščenega toksina tipa A (ki je v bistvu protein) umoril na tisoče ljudi.

Preiskovalci v Čečeniji še vedno niso našli tovarne, za katero sumijo, da nezakonito proizvaja botulinum toksin, proizvodnja pa naj bi se po pisanju ameriških portalov že razširila v Vzhodno Evropo, na Srednji vzhod in v Azijo. Ameriške oblasti so prepričane, da je tovrstnih laboratorijev vse več, saj naj bi se ponudba z imitacijo botoksa na črnem trgu bliskovito širila.

Novo orožje Al Kaide?

Strokovnjaki zatrjujejo, da teroristična mreža Al Kaida v lažnem botoksu vidi priložnost za doseg svojih ciljev. "Proizvodnja te snovi je dovolj drzna in prinaša toliko dobička, da se zanjo zanima celo Al Kaida," je dejal Kenneth Coleman, zdravnik in strokovnjak za biokemijo.

Japonsko versko gibanje Aum Shinrikyo je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja eksperimentiralo z botulinom, Al Kaida pa je leta 2001 na svojih urjenjih zagovarjala uporabo omenjene snovi, toda dlje od eksperimentiranja niso prišli. Ameriški preiskovalci so prepričani, da se je Al Kaida že oskrbela z zalogo toksina botulina, vedno večji pa je strah, da se bodo teroristi vnovič pojavili v ZDA in preizkušali novo biološko orožje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.