Svet
31 ogledov

Božanski Georg v papeževi senci

Georg Ganswein
1/6
EPA
56-letni modrooki Bavarec je ves čas, ko je bil osebni tajnik papeža Benedikta XVI., ostajal v njegovi senci, vendar ni ostal neopažen.

"Ni greh biti lep," so zapisali v januarski izdaji italijanske edicije Vanity Faira, ki je fotografijo Georga Gänsweina objavila na naslovnici, za kar pa ni dal dovoljenja  Primerjali so ga z Ralphom de Bricassartom, likom duhovnika iz slovite Pesmi ptic trnovk, ki ga je odigral Richard Chamberlain.

"V moji mladosti so seveda bile ženske, ki sem jih rad videval. In so bile ženske, ki sem jih videl še raje," je v intervjuju za vatikanski radio odgovoril na vprašanje o svojem videzu in opozoril, da prek takšnega površinskega presojanja osebe nikoli zares ne spoznaš.

Kdo je Georg?

Georg Gänswein se je rodil leta 1956 v Riedern am Waldu in je najstarejši od petih otrok. Vse od leta 2005, ko je bil papež Benedikt XVI. izvoljen, je bil njegov osebni tajnik in eden od najbližjih sodelavcev, spremljal ga je na prav vsakem koraku. Je eden od najvplivnejših ljudi v Vatikanu, skrbel je tako za uradne kot zasebne papeževe obveznosti, spremljal ga je tudi po odstopu. Letos je postal nadškof.

Poslušal Pink Floyde in imel dolge lase

Kljub poslanstvu, ki ga jemlje zelo resno, se ni mogel izogniti neke vrste "zvezdništvu". Italijanski mediji so ga poimenovali "lepi Georg". Redno dobiva ljubezenska pisma, bil je navdih za jesensko kolekcijo 2007 Donatelle Versace.

Rad smuča, igra tenis in ima pilotsko licenco, priznal je, da je v najstniških letih poslušal Pink Floyde in imel dolge lase, v otroških letih pa je bil navdušen nogometaš. Gänswein se na ves ta prah ne ozira. "Svojo vlogo služenja papežu vidim, kot da sem okno – čistejše je, boljše je. V sobo moram spustiti sonce, vendar manj sem opazen, bolje je," je nekoč dejal. Njemu gredo tudi zasluge, da je odril početje Paola Gabrieleja, ki je izdajal zaupne podatke, iz katerih je nastala afera Vatileaks.

Komentarjev 1
  • mph 23:19 13.marec 2013.

    Kakšen cirkus je ta cela RKC ....