Svet
13 ogledov

Božič na letališču vse bliže

Nekateri potniki bodo zaradi odpovedanih letov božične praznike lahko preživeli
1/6
Žurnal24 main
Evropska komisija ostro kritizira "nesprejemljiv kaos na letališčih". Odpovedanih več sto letov, tisoči ujeti.
Zmeda tudi z vlaki
Zamude so bile ves dan tudi v železniškem prometu. Na londonski postaji St. Pancras je na stotine potnikov čakalo na pot proti Franciji in Belgiji. Številni so čakali več kot pet ur, zaviti v bunde, šale, z rokavicami in kapami so kljubovali vremenskim razmeram. Eurostar je potnike opozoril, naj se ne odpravljajo na pot, če ni "resnično nujno“. Tako kot na letališčih so se tudi tu potniki pritoževali nad pomanjkanjem informacij.

"Izjemno zaskrbljen sem zaradi težav potnikov, ki jih je povzročilo močno sneženje. To je nesprejemljivo in se ne sme ponoviti," je v izjavi zapisal evropski minister za promet Siim Kallas. Tekom dneva so zaradi snega in ledu odpovedali več sto letov, na letališčih pa je obstalo več tisoč potnikov, med njimi taki, ki so namenjeni na destinacije, kjer nameravajo preživeti božič. Leti bodo po vsej verjetnosti okrnjeni vsaj do petka.

Letališče v Frankfurtu je še vedno zaprto, medtem ko londonski Heathrow obratuje s tretjinsko zmogljivostjo. Gatwick je spet odprt, a uprava letališča sporoča, da je kljub temu še mogoče pričakovati zamude in odpovedi letov. V Frankfurtu so samo danes odpovedali več kot 250 letov, na stotine pa jih je bilo odpovednih v zadnjih nekaj dneh. Prav tako so lete odpovedali na francoskih in belgijskih letališčih. Na tisoče potnikov na letališčih čaka, kdaj bodo lahko odleteli proti želeni destinaciji.

Zamude še prihodnji teden

Letališke oblasti na Heathrowu opozarjajo, da bo najverjetneje večje število potnikov božične praznike preživelo na letališču. "Potniki naj pričakujejo zamude in odpovedi letov v prihodnjih dneh, najverjetneje tudi po božiču," je dejala predstavnica londonskega letališča Donna O'Brien. Potniki so vznemirjeni in razočarani nad pomanjkanjem informacij. "Popolna katastrofa," je za CNN dejal eden od potnikov, ki naj ne bi prejel nobene pomoči letališkega osebja.

"Situacija je grozna," je povedala najstnica Sofija Bolkova, ki že tretji dan čaka na polet proti Moskvi. "Jezni smo. Ljudje so zlobni, nesramni, spijo na tleh, dojenčki spijo na tleh. Ni informacij, ni pomoči, ni denarja za hotele," je bila razočarana Rusinja. Američanka Suzie Devoe si obupno prizadeva, da bi do božiča prišla v Washington. "Želim si domov, želim biti s svojo družino, ampak ostajam v tem grozljivem kaosu," je dejala študentka. Kritičen je tudi londonski župan Boris Johnson: "Ne more biti tako težko najti lopate, kopače, plugov ali drugega potrebnega, da se izpod letal odstrani sneg, da se letala začnejo premikati in da dela več kot ena steza."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.