Svet
67472 ogledov

Božična napoved: Vremenoslovci razkrili, ali lahko upamo na sneg

Sneženje
Sanjate o belem božiču? Vremenoslovci s pomočjo novih orodij pripravili vremenske trende in napovedi za praznike ob koncu meseca in novo leto.

Vsako leto se ob vstopu v december začnejo ugibanja: kakšno bo vreme za božič in novo leto? Pogled v napovedi za tri ali več tednov vnaprej je zelo nesmiselno opravilo. Toda v zadnjih letih so bila razvita orodja in sistemi, ki vremenoslovcem omogočajo vsaj pogled na nastajajoče trende in osnovno verjetnost, da bo na nekaterih območjih topleje/hladneje ali bolj suho/snežno, piše specializirani vremenski portal severe-weather.eu. Zapisali so, da jim omenjena orodja omogočajo niz izračunov.

Pri tedenskih vremenskih trendih ne napovedujejo, kakšna bo temperatura ob 8. uri zjutraj čez 20 dni. Zanima jih le, ali bo na primer na vzhodu ZDA ali v srednji Evropi v določenem tedenskem obdobju hladneje ali topleje.

sani, sanke, otroške sani, sankanje | Avtor: Profimedias Fotografija je simbolična. Profimedias

Razširjena orodja za napovedovanje so uporabna le, če uporabniki orodij vedo, kaj iskati, so zapisali pri severe-weather.eu in izpostavili trende sneženja na začetku božiča in kakšna je verjetnost sneženja med prazniki.

V srednji Evropi bo v tednu okoli božiča hladnejše kot običajno, vremenoslovci pa navajajo, da bo med 22. in 27. decembrom v srednji in severni Evropi večja možnost sneženja. Ker gre za petdnevni cikel ni mogoče z gotovostjo trditi, kateri dan bo snežilo, je pa najverjetnejše, da bo na tem območju snežilo med prazniki. Sledijo visokoležeče pokrajine v srednji Evropi in na Balkanu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Fulmmer 16:15 09.december 2023.

    Nimate pojma, jaz napovedujem za eno leto naprej in to 110% zanesljivost. Naslelednja leto bo podnevi svetlo, ponoči pa tema.....

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:14 04.december 2023.

    Ampak ste pa res ....

  • darefoks 07:53 04.december 2023.

    napiali ste pravljico saj ne veste niti za en dan v naprej, laznivci