Svet
34 ogledov

Božična pesem sprožila škandal

Traian Basecu EPA
Romunska državna televizija je predvajala božično pesem, v kateri je možno zaznati poveličevanje holokavsta.

V Romuniji je zaradi božičnega programa na državni televiziji TVR izbruhnil škandal. Predvajali so namreč božično pesem, v kateri "Jidove" (slabšalni izraz za Jude) obtožujejo blatenja Jezusa. "Samo v dimniku, v dimu so Jidovi dobri," je pel pevski zbor.

Romunski zunanji minister Titus Corlatean je objavo takoj obsodil ter parlament in državno tožilstvo pozval, naj odgovorne primerno kaznujeta. Izraelski veleposlanik v Romuniji pa je izrazil "zaskrbljenost".

Televizija je v sporočilu za javnost razložila, da niso odgovorni za izbor božičnih pesmi. Predvajali so skladbe, ki so bile posredovane s strani centra za širjenje običajev in kulture. Lokalna nevladna organizacija MCA, ki se bori proti antisemitizmu, je ogorčena, da poskuša televizija krivdo zvaliti na druge. MCA se je zato pritožila celo pri predsedniku države Traianu Basecuju in predsedniku vlade Victorju Ponti.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:07 12.december 2013.

    Pesem je sicer neprimerna a to da jih obtožujejo blatenja Jezusa ni nič spornega. Konec koncev so židje vpili Pilatu: "Križaj ga, križaj ga!"