Svet
14 ogledov

BP bo poskušal zamašiti vrtino

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britanska naftna družba BP bo poskušala zamašiti naftno vrtino na dnu Mehiškega zaliva. Poskusili jo bodo zamašiti z blatom in cementom.

BP in predstavniki ameriške vlade so doslej trdili, da je edina končna rešitev za ekološko katastrofo dokončanje rešilne vrtine, skozi katero bi vrtino zamašili z blatom in cementom.

Do zdaj je bilo ves čas govora o tem, da je mogoče luknjo zamašiti le z rešilno vrtino. Po besedah predstavnika BP Kenta Wellsa jim bo morda luknjo uspelo zamašiti tudi brez rešilne vrtine, čeprav bodo zanesljivo dokončali vsaj eno od vrtin, ki staneta po sto milijonov dolarjev. Prva rešilna vrtina je bila v ponedeljek še kakšnih 30 metrov stran od ponesrečene vrtine, z njeno pomočjo pa naj bi luknjo zamašili šele sredi avgusta.

Ameriška vlada po novem ocenjuje, da je od 20. aprila, ko je eksplodirala naftna ploščad Deepwater Horizon, v morje izteklo 651 milijonov litrov nafte.

Dosedanje ocene so se gibale med 348 do 696,5 milijona litri nafte. Vlada se je  znašla tudi pod plazom kritik, da je družbi BP za odstranjevanje naftnih madežev dovolila preveliko uporabo posebnih kemikalij.

Vendar pa je agencija za zaščito okolja (EPA) v ponedeljek objavila študijo, ki pravi, da kemikalije niso nič bolj nevarne za življenje v morju od same nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.