Svet
15 ogledov

BP moral ponovno namestiti pokrov

Približno 10 ur je nfata iz vrtine spet povsem nenadzorovano bruhala iz vrtine. Žurnal24 main
Zaradi nesreče je sistem za zajemanje nafte popustil, a ga je družbi BP uspelo ponovno namestiti.

Nesreča se je zgodila včeraj zvečer, ko se je robotska podmornica zaletela v pokrov, prek katerega BP črpa iztekajočo nafto na površje. Družba je morala pokrov najprej pripeljati na površje, zaradi česar se je iztekaje nafte za približno 10 ur spet močno povečalo, a so ga kasneje ponovno uspeli namestiti.

Družba dnevno zajame okoli 16 tisoč sodov iztekajoče nafte na vrtini v Mehiškem zalivu, kjer je pred dobrima dvema mesecema potonila naftna ploščad Deepwater Horizont. Kljub temu pa je to precej manj od 60 tisoč sodov, kolikor naj bi se dnevno izlilo v zaliv.

Družba BP je še vedno prepričana, da bo z dvema pomožnima avgusta uspela priti pod glavno vrtino in jo zapreti. A strokovnjaki opozarjajo, da so bili v preteklosti v takih primerih potrebni vsaj štirje poskusi, preden je prišlo do rezultatov.

Prva tožba
Proti BP je bila napovedana tudi prva tožba. Zanjo se je odločil pokojninski sklad iz New Yorka, ki želi prek tožbenega zahtevka povrniti vrednost, ki jo je zaradi nesreče izgubilo 19 milijonov delnic naftnega giganta v portfelju sklada.

Nova prepoved
Ameriška agencija za okolje je napovedala, da bo izdala novo prepoved vrtanja naftnih ploščadi ob obali. Včeraj je louisianski sodnik namreč preklical polletno prepoved, ki jo je izdala agencija, nova prepoved pa naj bi bila milejša kot prvotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.