Svet
12 ogledov

BP na Arktiko

BP še vedno okreva po lanskoletni katastrofi v Mehiškem zalivu, ki naj bi jo sta Žurnal24 main
Po krizi, ki je sledila katastrofi v Mehiškem zalivu, British Petrolium rešuje ruski premier Vladimir Putin.

Ruska družba Rosneft bo skupaj z British Petroliumom začela črpati nafto in plin na Arktiki. Posel je vreden na desetine milijard, gre pa za prvega, ki ga je BP sklenil po katastrofi v Mehiškem zalivu.

Pogodba, ki jo je podprla tudi ruska vlada, predvideva, da bo Rosneft lastnik petih odstotkov delnic družbe BP, ta pa postaja lastnica 9,5 odstotkov delnic Rosnefta, ki je sicer v večinski lasti države. Skupaj bosta družbi vlagali v naftna in plinska polja v ruskem delu Arktike. Projekt je po besedah ruskega premierja Vladimirja Putina vreden milijarde dolarjev.

Po pisanju BBC-ja je s poslom zadovoljni tudi pri BP; menijo, da gre za prvo res dobro vest po lanskoletni katastrofi v Mehiškem zalivu. "Verjamem, da je to zgodovinski trenutek za BP, za industrijo in, verjamem, tudi za Rusijo in širši svet," je ob podpisu pogodbe dejal generalni direktor BP Bob Dudley.

Napoved sodelovanja pa vendarle ni dobro sprejeta na vseh straneh; okoljevarstveniki že opozarjajo, da bi pojav dvojice na Arktiki utegnilo zamajati že tako krhek ekosistem na tem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.