Svet
26 ogledov

BP namestil nov pokrov

1/7
Žurnal24 main
BP-ju je uspelo namestiti nov tesnejši pokrov na vrtino. S tem naj bi jim uspelo pobrati vso iztekajočo nafto.

S pomočjo robotov je britanska naftna družba BP uspela namestiti nov pokrov na vrtino. Pričakujejo, da bodo uspeli ujeti vso iztekajočo nafto. Operacija nameščanja novega pokrova je trajala tri dni: po odstranitvi starega pokrova so ves dan počasi na dno spuščali skoraj 80 ton težko napravo. Nov sistem cevi in ventilov naj bi zdaj še preizkusili, da ugotovijo, ali bo deloval brez nevarnosti nove eksplozije. Nafta naj bi sicer še vedno uhajala, vendar pa naj bi jo BP zdaj uspel vso pobrati, še preden se izlije v morje.

Nafta izteka že skoraj tri mesece
Naftna "saga" traja že od 20. aprila. Do včeraj se je po ocenah ameriške vlade izteklo 337 od 666 milijonov litrov nafte. Dnevno to pomeni med 5,7 in 9,5 milijona litrov − pokrov, ki je bil nameščen do včeraj, pa je uspel dnevno pobrati le približno 3,8 milijona litrov nafte.

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je včeraj zaobšla odločitev sodnika iz New Orleansa, ki ji je pred tedni prepovedal vrtanje za nafto na morskem dnu. Vlada je enostavno izdala nov moratorij na vrtanje, tokrat z veljavnostjo do 30. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.