Svet
13 ogledov

BP ob milijarde dolarjev?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Obamova administracija preučuje možnosti, da BP ne bi več prejemala zveznih pogodb, kar bi za podjetje pomenilo izgubo ogromnih vsot denarja.

Objava o ukinitvi pogodb je prišla po tem, ko so lokalne oblasti zaprle več javnih plaž v Louisiani, kjer so gosti naftni madeži po eksploziji na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu dosegli obalo.

Ameriška Zvezna agencija za zaščito okolja (EPA) je zamrznila pogovore s podjetjem zaradi neodgovornega ravnanja z okoljem. Pogajanja se bodo nadaljevala potem, ko bo EPA preučila rezultate preiskave ogromnega izlitja nafte.

Na tej povezavi lahko v živo spremljate iztek nafte.

Ameriški predsednik Barack Obama je že imenoval dva politična veterana, ki bosta vodila neodvisno komisijo, ki bo preiskovala izlitje nafte. Nekdanji demokratski senator Bob Graham in nekdanji republikanski minister za okolje William Reilly bosta šest mesecev na čelu komisije, ki bo sestavila obširno poročilo.

Obama tako želi zagotoviti, da se podobna katastrofa ne bi ponovila, obenem pa naj bi se s tem otresel kritik, da je administracija prepočasi reagirala na katastrofo.

EPA je podjetju BP že naložila, da mora poiskati drugo kemično sredstvo za razprševanje nafte, ki bruha iz podmorske vrtine. Corexit namreč povzroča vnetje kože in oči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.