Svet
5 ogledov

BP se je zatekel h Costnerju

Žurnal24 main
Podjetje Kevina Costnerja bo BP priskrbelo 32 čistilnih strojev. Četrtinski lastnik nesrečne vrtine družba Anadarko Petroleum, je obtožila BP malomarnosti pri ravnanju z varnostjo.

Naprave, ki jih že od leta 1993 razvijata Costner in njegov brat, bodo dnevno predelale okoli 2,2 milijona litrov vode, iz katere bodo s pomočjo centrifuge, ločile nafto. V BP upajo, da jih bodo začeli uporabljati v prihodnjih tednih. Za Costnerja to ni najbolj sladka zmaga, saj si je pri velikih naftnih družbah desetletja prizadeval, da bi prepoznala vrednost njegovega izuma.

Malomarnost in pranje krivde
"Izgleda, da je prišlo do velike malomarnosti oziroma namerne opustitve skrbnosti,“ je v intervjuju dejal predsednik Anadarko Petroleum Jim Hackett, ki se tudi sam želi izogniti kakršnikoli odgovornosti in morebitnim pogubnim odškodninskim tožbam. Pri tem je krivdo brez obotavljanja obesil na BP. Delnice družbe so po intervjuju poskočile za 2,2 odstotka.

Iz BP so se takoj odzvali in dejali, da se se s tem „močno ne strinjajo“ in dodali, da se bodo osredotočili na oljni madež ter da sodelujejo z zveznimi, državnimi in lokalnimi oblastmi pri zaščiti obale.

Boj z nafto
Med medsebojnim obtoževanjem pa se prebivalci obalnih držav Mehiškega zaliva borijo, da bi zaščitili svoje obale. BP sedaj dnevno zajame že 24.500 159-litrskih sodov nafte dnevno, a je moral enega od prestreznih sistemov ugasniti zaradi požarne varnosti. Količine izbljuvane nafte so se takoj povečale, kar se je seveda poznalo tudi v okolju. Sistem naj bi ponovno zagnali potem, ko bo nevihta prešla.

Kljub velikim količinam prestrežene nafte, a poveljnik obalne straže admiral Thad Allen je dejal, da bi dnevno lahko ušlo med 35 in 60 tisoč sodov nafte.

Drago bodo plačali
Po 61 dneh od začetka ekološke nočne more, oljni madež močno hromi milijarde dolarjev vredno ribiško gospodarstvo te primorske regije. Izpadi dohodka se množijo in pojavlja se vprašanje, ali bo 20 milijard dolarjev težak odškodninski sklad, ki ga je BP ustanovil pred dnevi na zahtevo ZDA, dovolj za vsa poplačila.

Mislim, da bo šlo prek 100 milijard. Do odškodninskih tožb sploh še ni prišlo,“ je dejal Brian Miguez prodajalec hrane iz New Orleansa. BP naj bi že iskal sindicirano posojilo v višini sedem milijard dolarjev, razmišljali pa naj bi tudi o izdaji obveznic v višini 10 milijard dolarjev. Boniteta
BP pa je v teh dneh padla na najnižjo možno raven, zato se poraja vprašanje, ali bodo lahko dobili denar na ta način. Pomožna vrtina je že skoraj zvrtana in v BP lahko le upajo, da bo kmalu končana in zaprla peklensko vrtino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.