Svet
35 ogledov

Brahimi išče možnosti za prekinitev ognja

Lakhdar Brahimi Reuters
Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi bo v Damasku poskušal doseči prekinitev spopadov med silami predsednika Bašarja al Asada in uporniki.

Za začetek si želi vsaj štiridnevno prekinitev ognja med praznovanjem muslimanskega praznika eid al adha 26. oktobra, upa pa, da se bo premirje nato nadaljevalo.

Brahimi je v sirsko glavno mesto dopotoval v petek in napovedal, da se bo sestal s predstavniki Asadovega režima. Danes naj bi že imel potrjeno srečanje z zunanjim ministrom Validom Mualemom, medtem ko srečanje z Asadom samim še ni določeno. Je pa predvideno.

V Damasku pravijo, da so se z Brahimijem pripravljeni pogovarjati o prekinitvi ognja. Tudi v opoziciji so naklonjeni prekinitvi ognja, vendar pa vztrajajo, da mora biti Asadov režim prvi in da mora ustaviti vsakodnevna letalska bombardiranja.

K prekinitvi ognja pred muslimanskim praznikom sta sicer pozvala tudi generalna sekretarja ZN Ban Ki Moon in Arabske lige Nabil al Arabi. Če bo stranema uspelo doseči prekinitev ognja za praznike, potem bi to obdobje lahko podaljšali, sta še dejala in menila, da bi obe strani tako ustvarili možnosti za začetek mirnega političnega procesa za rešitev krize, ki traja že 19 mesecev in je terjala prek 34.000 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.