Svet
9 ogledov

Brakhimi se je srečal s sirsko opozicijo

Lakhdar Brahimi Reuters
Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi se je v Kairu srečal z vodjo sirske opozicije Ahmedom Moazom al Hatibom ter ga pozval, naj si prizadeva za dialog s sirsko vlado.

Hatib je konec januarja dejal, da je pripravljen na neposredne pogovore s tistimi predstavniki sirskega režima, "ki nimajo krvavih rok", če bodo to pogovori o tem, kdo bo nasledil sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Zahteval je še, da sirske oblasti izustijo okoli 160 tisoč zapornikov ter podaljšajo veljavnost potnih listov Sircev, ki so v tujini.

Sirski režim pa je v petek zvečer sporočil, da so pripravljeni na pogovore, a brez predpogojev.

Brakhimi se je sestal tudi z vodjo Arabske lige Nabilom al Arabijem. Dogovorila sta se, da bo Arabska liga organizirala srečanje sirskega podpredsednika Faruka al Šare in opozicije, poročajo arabski mediji.

Al Šara, ki se od začetka upora proti sirskemu režimu marca 2011 ne pojavlja v javnosti, naj bi nasprotoval uporabi sile proti nasprotnikom režima, zato del opozicije v njem vidi možnega partnerja za pogajanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.