Svet
23 ogledov

"Branje depeš kaznivo dejanje"

Časopis Wall Street Journal poroča, da prepoved dostopa do medijev, ki objavljaj Žurnal24 main
Ameriške zračne sile so se odločile, da na službenih računalnikih vojakom prepovedo dostop do medijev, ki objavljajo diplomatske depeše, ki jih je razkril WikiLeaks. Demokrat poziva k uboju Assangea.
Assange bo v priporu v Londonu preživel še vsaj eno noč. Ponovno zaslišanje, na katerem bodo odločali glede pritožbe na odločitev o zavrnitvi varščine, bo v četrtek.

Vodstvo Pentagona zanika, da bi izdalo takšno prepoved, in dodajajo, da gre za zdaj le za ukrep enega od rodov ameriške vojske. Marinci, kopenska vojska in mornarica takšne prepovedi nimajo. Wall Street Journal poroča, da se vojaku zračnih sil, ki želi na primer "prelistati" spletno izdajo New York Timesa, na zaslonu pokaže opozorilo, da je dostop do te nepooblaščene strani lahko kaznivo dejanje.

"Assangea ubiti na nezakonit način"
WikiLeaks v ZDA sicer še naprej buri duhove. Novoizvoljeni republikanski kongresnik s Floride Allen West je izrazil prepričanje, da bi morali v ZDA zaradi objav depeš cenzurirati medije, kot je New York Times. Demokratski komentator Bob Beckel pa je na ameriški televiziji Fox povedal, da je sicer proti smrtni kazni, zato meni, da bi bilo treba ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ubiti na nezakonit način.

Filmski ustvarjalec Michael Moore pa je v torek zvečer za ameriško televizijo MSNBC povedal, da je za Assangeevo varščino v Londonu namenil 20 tisoč dolarjev, ker je trdno prepričan v potrebo po objavi tovrstnih podatkov. Po njegovem mnenju objava depeš ne povzroča izgube življenj, ampak ljudje umirajo zaradi uradnih skrivnosti. Na vprašanje o resnosti obtožb na račun Assangea o domnevnem posilstvu na Švedskem pa je Moore odgovoril, da se ni rodil včeraj in se mu vse skupaj zdi precej za lase privlečeno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.