Svet
1 ogledov

Brat ga poziva, naj se preda

Mohamed Abdeslam EPA
Brat Salaha Abdeslama, ki ga iščejo v povezavi s pariškimi napadi, o osumljencu pravi, da ni kazal radikalnih stališč. Francoska revija Le Point je objavlila video posnetek sobe, ki naj bi jo najel napadalec dva dni pred napadom.

Mohamed Abdeslam, brat Salaha Abdeslama, ki ga iščejo v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu, je za francosko televizijo TV BFM dejal, da je bil njegov brat predan musliman in nikoli ni kazal znakov radikalneag islamizma. 

"Pozval sem ga, naj se preda. Tako bi bilo zanj najbolje, da bi lahko razjasnili vse okoliščine," je dejal. 

Mohameda je policija prijela včeraj zaslišala, zaradi suma, da je tudi sam sodeloval v terorističnem napadu, a je bil še istega dne izpuščen. 

Dva dni pred napadom najel sobo

Francoska revija Le Point je objavila video posnetek notranjosti dveh sob v hotelu v vzhodnem predmestju Pariza, kjer naj bi jo dve noči pred petkovimi napadi najel Salah Abdeslam.

Pripotoval preko Avstrije

Salah je septembra v spremstvu dveh moških prek Nemčije pripotoval v Avstrijo, kjer je policistom pojasnil, da namerava tam preživeti nekaj dni dopusta.

Mlajšega brata Brahima Abdeslama, ki se je v petkovih napadih v Parizu razstrelil, so v avtomobilu v okviru rutinskega prometnega nadzora ustavili 9. septembra. 

tiralica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
26-letnik s stalnim bivališčem v Bruslju je prek mejnega prehoda Suben v Zgornjo Avstrijo pripotoval po avtocesti A3.

Kot poudarjajo na avstrijskem notranjem ministrstvu, takrat še niso bili znani podatki o njegovem terorističnem ozadju. Trenutno pa preiskujejo, kje v Avstriji je Abdeslam bival in kakšen je bil namen njegovega obiska.

Sumljiva avtomobila, črni polo in ranault clio

Kot domnevajo preiskovalci, je Abdeslam med drugim najel črnega volkswagna pola, registriranega v Belgiji, ki so ga našli v bližini koncertne dvorane Bataclan, kjer so trije napadalci ubili 89 ljudi.

Poleg tega je francoska policija z napadi povezala še najmanj en avtomobil - črn renault clio, ki so ga danes našli v 18. okrožju na severu Pariza. Tudi ta avto z belgijskimi registrskimi tablicami naj bi najel Abdeslam, uporabljali pa naj bi ga v pripravah na krvavi napad.

Poklon žrtvam terorističnih napadov | Avtor: EPA EPA
Bruseljska policija je v ponedeljek v iskanju osumljenca obkolila poslopje v okrožju Molenbeek, ki velja za središče skrajnega islama, a Abdeslama niso našli. So pa ga menda že v soboto skupaj s še dvema moškima ustavili v avtu ob belgijski meji, a so ga po preverjanju izpustili.

Nemčija aretirala pet oseb

Nemška policija je v povezavi s petkovimi terorističnimi napadi v Parizu, v katerih je umrlo 129 ljudi, danes v kraju Alsdorf blizu Aachna na zahodu Nemčije aretirala pet oseb, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Dobili smo namige, da se eden od osumljencev, ki jih iščejo v zvezi z napadi v Parizu, morda nahaja na našem območju," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik nemške policije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.