Svet
714 ogledov

Brat umorjenega fanta morilki: Vas lahko objamem?

Policistki iz Dallasa, ki je pomotoma ubila soseda, je porota v sredo izrekla kazen deset let zapora. To je povzročilo ogorčene kritike ljudi pred sodno dvorano.

31-letno Amber Guyger je porota v torek spoznala za krivo umora, v sredo pa so ji izrekli kazen.

Porota, sestavljena večinoma iz žensk in pripadnikov manjšin, je imela na izbiro kazen od dveh do 99 let zaporne kazni odločila pa se je za deset let, pri čemer bo lahko obsojenka že po petih letih zaprosila za pogojni izpust. Tožilci so zahtevali 28 let zapora, ker bi bil danes toliko star Botham Jean, ki ga je policistka ustrelila septembra lani.

Mati ubitega Allison Jean je kritizirala odločitev porote in preiskavo označila za skorumpirano. Kritizirala je tudi program urjenja policistov, ki zahteva, da se pri uporabi strelnega orožja meri v srce osumljenca. "Moj sin ni bil grožnja za nikogar. Bil je v svojem stanovanju," je dejala mati pokojnega računovodje. Presenetil pa je brat ustreljenega Brandt Jean, ki je pred izrekom kazni policistki odpustil njeno dejanje in dodal, da ji ne želi nič slabega ter prosil, če jo lahko objame.

Obsodba policistke za umor je bila v torek za ameriške razmere nepričakovana, saj je policistka belka, ubiti pa temnopolt.

Preiskava je ugotovila, da je šla Guygerjeva zvečer po službi domov v svoj blok, vendar zamenjala nadstropje. Bila je raztresena in je šla eno nadstropje previsoko.

Stanovanje je bilo odklenjeno, policistka je potegnila pištolo, opazila temnopoltega moškega, menila, da je vlomilec in ga ubila. Zločin je sprožil proteste proti policijskemu nasilju in zahteve za pravično preiskavo.

Guygerjeva je bila na sojenju skesana in je jokala, vendar pa je med zasliševanjem tožilca na klopi za priče naravnost priznala, da sploh ni razmišljala, ampak je takoj streljala z namenom, da osebo ubije.

Njeni odvetniki so skušali prepričati poroto, da je imela do tega vso pravico, ker je bila prepričana, da je v svojem stanovanju. Šlo naj bi za samoobrambo, česar pa porota ni sprejela.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kolr 15:01 03.oktober 2019.

    Ko bo prisla ven se bosta pa pozgala