Svet
11 ogledov

Bratuškova bo Barrosa prosila za pomoč

Alenka Bratušek EPA
Slovenska premierka Alenka Bratušek se bo po koncu vrha EU sestala s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Prosila ga bo za hitro odobritev pomoči NLB.

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo danes predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa prosila za hitro soglasje k reševanju Nove ljubljanske banke. Sicer pa bo njeno glavno sporočilo Barrosu na popoldanskem sestanku v Bruslju, da Slovenija izvaja to, kar si je zadala.

Glavno sporočilo Barrosu bo, da "to, kar smo si zadali v programu stabilnosti, izvajamo, veliko stvari je bilo že sprejetih, nekaj jih še bo", je povedala premierka ob prihodu na drugi dan vrha EU.

"Posebej pa mu želim povedati, da je za Slovenijo v tem trenutku najpomembnejše reševanje bančnega sistema in ga prositi tudi za hiter odziv Evropske komisije pri soglasju za reševanje oziroma državno pomoč naši največji banki, to je NLB," je poudarila.

"Dokumenti so že tukaj. Upam, da bodo stvari tekle tako, kot morajo, in da bomo res v zelo hitrem, doglednem času uspeli te slabe terjatve iz naše največje banke prenesti na družbo za upravljanje in s tem začeti sanacijo bank, s katero resnično zamujamo," je še dejala.

Pojasnila je tudi, da Barrosu ne prinaša nobenih novih, dodatnih zagotovil, saj je Slovenija svoja zagotovila že dala. "Ne samo to, marsikaj je že bilo narejeno," je dodala.

Največja pozornost gradnji bančne unije

Vrh EU bo danes nadaljeval zasedanje v Bruslju, na katerem bo govoril o poteku gradnje bančne unije ter potrdil začetek pristopnih pogajanj s Srbijo najpozneje januarja 2014 in vstop Latvije v območje evra januarja 2014.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo voditeljem poročal o poglabljanju Ekonomske in monetarne unije. To bi sicer morala biti glavna tema vrha, vendar bo prava vsebinska razprava morala počakati, da se najprej 22. septembra odvijejo nemške volitve.

Največ pozornosti v okviru te razprave bo namenjene gradnji bančne unije, ki bo stala na treh stebrih: enotnem bančnem nadzoru, enotnem okviru za reševanje bank in enotnem sistemu shem za zavarovanje bančnih vlog.

Prav tako bo vrh predvidoma potrdil priporočili, naj Srbija pristopna pogajanja z unijo začne najpozneje januarja prihodnje leto in naj Kosovo začne pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu, ki velja za nepovratno vozovnico za vlak na poti v unijo.

Voditelji bodo potrdili tudi oceno, da je Latvija pripravljena na prevzem evra s 1. januarjem prihodnje leto. Dokončno odločitev o tem bodo sicer julija sprejeli finančni ministri unije, svoje mnenje pa mora podati tudi še Evropski parlament.

Komentarjev 1
  • JellyFish 18:33 04.julij 2013.

    V katerem jeziku je te govorila?:D