Svet
12 ogledov

Breivik med napadom vzklikal od navdušenja

Breivik Reuters
Na sojenju norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku je danes pričala preživela v napadu na Utoyi, Tonje Brenna. Zatrdila je, da je Breivik na morilskem pohodu na otoku vzklikal od navdušenja.

Tonje Brenna je na sodišču v Oslu z jasnim in odločnim glasom zatrdila, da je Breivika med njegovim strelskim pohodom slišala navdušeno vzklikati, medtem ko se je sama skrivala v pečini. "Povsem prepričana sem, da sem slišala vzklike veselja," je povedala 24-letna predsednica podmladka vladajoče laburistične stranke AUF.

Le nekaj metrov od nje je v sodni dvorani sedel Breivik, ki je med njenim pričanjem zmajal z glavo. Triintridesetletni Breivik sicer že od začetka sojenja ni pokazal nikakršnega znaka obžalovanja za svoja dejanja.

Desničarski skrajnež vztraja, da se med napadom ni smejal ali kakor koli drugače izkazoval veselja. "Zakaj bi se smejal, ko sem bil tam? To ne drži. Bilo je grozno. Nisem se smejal," je zatrdil 20. aprila na sodišču.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.