Svet
8 ogledov

Breivik: "Moja dejanja so temeljila na dobrem, ne na zlu"

Breivik Reuters
Norveški desničarski skrajnež Anders Behring Breivik, ki je 22. julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi, je danes v svojem pričanju povedal, da so njegova "dejanja temeljila na dobrem in ne na zlu". Napade bi kadarkoli ponovil.

"Moja dejanja so temeljila na dobrem, ne na zlu," je danes v svojem pričanju povedal Anders Breivik in še enkrat zavrnil krivdo za množične umore.

Ko ga je tožilec pozval, naj to trditev pojasni, je Breivik svoja dejanja primerjal z ameriškim bombnim napadom na Japonsko. Kot pravi, je takrat življenje izgubilo 300 tisoč nedolžnih Japoncev in to z namenom, da bi preprečili nadaljevanje vojne, ki bi terjala še življenja milijonov.

Terorist je dodal, da ne pričakuje, da ga bodo ljudje priznavali kot junaka. "Vedel sem, da me bodo obravnavali kot pošast in zlo, a tega nisem storil zaradi sebe," pojasnjuje. Sicer pa pravi, da je bil to samomorilski napad, saj ni pričakoval, da bo tisti dan preživel.

Ali je deloval sam ali v skupini? "Povezan sem še z dvema drugima na Norveškem, ki sta prav tako povezana s Kraljevimi Templarji. Sem samostojna celica, tudi druga dva sta samostojna celica, tako smo tri celice," odgovarja obtoženi.

Je tudi velik občudovalec Al Kaide. Opisal jih je kot najbolj uspešno silo na svetu.

Napad bi ponovil

"Izvedel sem najbolj spektakularen in sofisticiran napad v Evropi vse od druge svetovne vojne naprej," je še povedal.

Kot je bilo pričakovati, obžalovanja ni izrazil, napad bi kadarkoli ponovil. Čeprav je imel za branje izjave na voljo pol ure, je govoril kar 65 minut, čeprav ga je sodnik kar štirikrat prekinil. "Vse kar imam za povedati je pomembno," v svoj bran pravi obtoženi.

Sicer pa je o svojih žrtvah povedal, da ni šlo za nedolžne politično neangažirane otroke, "ta mladina je bila v mnogih pogledih podobna Hitlerjevi mladini". V zaslišanju pa je povedal, da bi bil sicer bolj legitimen cilj od napada na Utoyi novinarska nacionalna konferenca na Norveškem.

Tudi danes z desničarskim pozdravom

Sicer pa je tudi danes v sodno dvorano vstopil z desničarskim pozdravom in nasmehom. Njegovi odvetniki so prisotne že opozorili, da bo s tem marsikoga prizadel.

Med drugim bo tekom sodnega procesa nastopilo tudi 46 ljudi, ki so preživeli Breivikov napad, na koncu pa še izvedenci psihiatrične stroke. Za 21. in 22. junij so napovedani zaključni nagovori. Sodba je predvidena še pred prvo obletnico napadov.

Moril v samoobrambi

Že včeraj pa je Breivik povedal, da ne priznava sodišča. Zavrnil je tudi kazensko odgovornost, saj pravi, da je moril v samoobrambi.

Tožilstvo je Breivika sicer formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora. A s tožilstva še niso sporočili, ali bodo za Breivika zahtevali zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico.

Komentarjev 2
  • privat 20:44 17.april 2012.

    ta pa je prešmuknjen!! Samo ne razumem te fašistične deželice ,zakaj bi ga pustili živeti??

  • Genius 20:12 17.april 2012.

    "Desničarski skrajnež"; Zagotovo je skrajnež, samo ne vem, zakaj desničarski?!! Danes ne velja več, levo, desno, vsaj če pri nas pogledamo. Vsi so kapitalisti, ne gre več za ideologijo, ampak samo še za denar. Nekdo, ki hodi gate v Milano ...prikaži več z aviononom kupovat, pač ne more predstavljati levico ... no, saj je ne bo več, vsaj ta oseba ne :)))