Svet
18 ogledov

Breivik načrtoval še več napadov?

Breivik v avtomobilu. Reuters
Ander Behrign Breivik naj bi načrtoval še več napadov. Policija je odredila dva psihiatra, ki ga bosta pregledala in ocenila njegovo stanje. Novo zaslišanje naslednji teden.

"V petek je načrtoval še nekaj napadov poleg teh dveh," je za časnik Aftenposten dejal njegov odvetnik Geir Lippestad in dodal, "a so se dogodki tega dne odvili drugače, kot je načrtoval".

Policija odvetnikovih besed sicer ni želela potrditi. Eden od glavnih preiskovalcev je dejal, da so v prvi fazi preiskave na osnov Breivikovih trditev pregledali nekaj lokacij, a niso našli ničesar.

Za napadalca dva psihiatra

Andersa Behringa Breivika bosta pregledala dva psihiatra in skušala ugotoviti, ali je prišteven oziroma kazensko odgovoren za petkov napada ali ne. Oceno naj bi pripravila do 1. novembra.

Predstavnik policije Paal-Frederik Hjort Kraby je pojasnil, da je današnje zaslišanje namenjeno pregledu izjav s prejšnjega zaslišanja. Prepis sobotnega zaslišanja ima 50 strani, tako da časa za nova vprašanja tokrat verjetno ne bo.

Pripravljen sodelovati

Breivik se je med današnjim zaslišanjem obnašal zelo podobno kot v soboto. Bil je "izrazito miren" in "več kot pripravljen vse pojasniti".

Prihodnji teden bo naslednje zaslišanje, kdaj točno, policija ni želela razkriti. So pa napovedali, da naj bi se z Breivikom tudi lotili novih sledi, do katerih so se dokopali preiskovalci.

Drugi predstavnik policije v Oslu Johan Fredriksen je medtem sporočil, da so uspeli identificirati vse žrtve petkovih napadov in da pogrešanih ni več. Ali se je uradno število mrtvih, 76, s tem kaj spremenilo, pa zaenkrat ni razkril.

Policija meni, da je delal sam

Sam napadalec sicer pravi, da je imel sodelavce. Medtem ko je na zaslišanju dejal, da sta bili v njegovi organizaciji še dve aktivni celici, je v svojem več kot 1500 strani dolgem manifestu, ki ga je pred petkovima napadoma objavil na spletu, pisal o 80 "solo mučeniških celicah", rekrutiranih za strmoglavljenje do islama strpnih zahodnoevropskih vlad.

A je policija vse bolj prepričana, da ni tako, saj za zdaj - čeprav preiskava poteka tudi v več drugih državah - ni odkrila nobenih indicev v tej smeri. Tudi navedb nekaterih očividcev, da naj bi bilo na otoku več strelcev, doslej niso potrdili.

Da je preiskava petkovih napadov vse bolj kompleksna, je v četrtek potrdil tudi norveški generalni kraljevi tožilec Tor Aksel Busch. Kot je namreč povedal, uradne obtožnice proti Breiviku zaradi velikega obsega in zahtevnosti dela ne bodo uspeli pripraviti pred koncem leta. To pomeni, da se bo sojenje proti njemu začelo kvečjemu prihodnje leto.

Komentarjev 2
  • roscha 23:07 29.julij 2011.

    Po zadnjih informacujah je načrtoval napad na naš parlament. A zberemo za varščino?

  • privat 19:28 29.julij 2011.

    kaj ko sama policija isto misli kakor on...pobiti,izseliti prišleke,drugačne,invalide...!!to norost se da ustaviti z dosmrtno ječo zadnjega razreda!