Svet
13 ogledov

Breivik: Psihiatrično poročilo je izmišljotina

Breivik Reuters
Norveški terorist Anders Breivik je danes v nadaljevanju sojenja dejal, da je psihiatrično poročilo, v katerem je označen za neprištevnega, "izmišljeno". "Oseba, opisana v tem poročilu, nisem jaz," je povedal Breivik.

"To so zlobne izmišljotine," je Anders Breivik, ki je junija lani v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na otoku Utoya ubil 77 ljudi, komentiral psihiatrično poročilo, objavljeno novembra lani. V njem sta psihiatra ocenila, da ima 33-letnik paranoidno shizofrenijo.

Kasneje je sicer dodal, da zapisi v poročilu "morda niso zlobni, so pa v vsakem primeru napačni".

Psihiatra Synne Soerheim in Torgeir Husby sta po nalogu sodišča v Oslu pripravila prvo oceno duševnega zdravja norveškega desničarskega skrajneža. V njem sta zaključila, da je neprišteven, kar pomeni, da bi ga lahko zaprli v psihiatrično bolnišnico namesto v zapor.

 

Želi biti odgovoren za svoja dejanja

Breivik želi, da ga sodišče spozna za prištevnega in odgovornega za njegova dejanja. To bi po njegovem pomenilo, da javnost resno jemlje njegovo protiislamsko ideologijo in da njegov pokol ni bil pobesnelo dejanje norca. Breivik je že izjavil, da bi bilo zanj prestajanje kazni v psihiatrični bolnišnici "hujše od smrti".

Prva psihiatrična ocena je na Norveškem povzročila veliko razburjenje, saj je mnoge osupnilo, da moški, ki je leta metodično načrtoval napade in jih nato zelo natančno izvršil, ne bi bil spoznan za odgovornega za svoja dejanja.

Sodišče je nato odredilo pripravo drugega psihiatričnega mnenja, v katerem sta druga dva psihiatra zaključila, da je Breivik prišteven. Na koncu bo o njegovi prištevnosti odločil sodni senat, ko mu bo junija izrekel sodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.