Svet
15 ogledov

Breivik se je le rešil samice

Breivik v avtomobilu. Reuters
Norveškega terorista Andersa Behringa Breivika so danes iz samice premestili v zapor Ila severno od Osla, kjer se pod izjemno strogim nadzorom nahaja v preiskovalnem priporu.

V petek so namreč norveške oblasti sporočile, da Andersu Breiviku – pripor so mu podaljšale že večkrat – po današnjem izteku roka ne bodo podaljševale. Po mnenju sodišča naj za to ne bi bilo razlogov.

Čeprav bo skrajni desničar še naprej bival pod strogim nadzorom in ločeno od sojetnikov, je po besedah svojega odvetnika Geira Lippestada tega vesel. Meni namreč, da bi bili lahko stiki s sojetniki zanj tvegani.

V priporu, kjer ne bo imel dostopa do medijev in pravice sprejemanja obiskov, bo do 14. novembra, ko naj bi sodnik razsodil, ali mu ga bodo ponovno podaljšali.

Priznal, da je ubijal

Breivik je pred sodiščem priznal, da je v strelskem pohodu 22. julija na Norveškem pohodu ubil 77 oseb. Najprej je v vladni četrti Osla sprožil avtomobil bombo, ki je ubila osem ljudi, nato pa se je odpravil na morilski pohod na bližnji otok Utoya, kjer ubil 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

Norveški preiskovalci so sicer prepričani, da je Breivik pri načrtovanju napadov kot tudi njuni izvedbi deloval sam, čeprav je vedno zatrjeval, da je napada izvedel v okviru širše mreže in da so na napade pripravljeni tudi drugje v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.