Svet
40 ogledov

Breivik se je opravičil nedolžnim

Breivik Reuters
Danes je množični morilec Anders Breivik na sodišču v Oslu sklenil svoje pričanje.

Norveški skrajni desničar Anders Behring Breivik je med večdnevnim pričanjem, ki se je začelo že pretekli teden, priznal lanski pokol 77 ljudi, vendar je zanikal, da bi bil za to kazensko odgovoren.

Danes se je sicer opravičil vsem nedolžnim žrtvam bombnega napada v Oslu, se pravi tistim, ki so zgolj šli mimo prizorišča napada. Za žrtve na Utoyi pa je dejal, da je nameraval pobiti vse.

Za streljanje na daleč uporabil puško

Na sodišču je Breivik danes tudi opisal, kako je med strelskim pohodom na otoku v bližini Osla menjaval orožje.

"V osnovi, če sem bil oddaljen od pet do deset metrov, sem vedno uporabil glock (polavtomatsko pištolo), če sem bil več kot deset metrov stran, pa puško. Vztrajno sem streljal v roke in noge, ki so molele iz skrivališč. Cilj je bil vse odplakniti," je opisal Breivik. Poudaril je tudi, da se veliko stvari ne spominja več. Pred tem je še dejal, da so bile mlade žrtve njegovega strelskega pohoda "vse prej kot nedolžne".

V zagovoru je sebe sicer opisal kot mirnega človeka, med napadom v Oslu in na otoku Utoya – opisal je pretresljive podrobnosti – pa naj bi izključil svoja občutja.

Sodišče mora tudi odločiti, ali je Breivik prišteven. Od tega bo namreč odvisno, kakšna bo kazen in kje jo bo preživel.

Več o sojenju:
"Sem zelo prijazna oseba"
"Cilj je bil ubiti vse na Utoyi, ne le 69 ljudi"
Breivik: v Londonu ima mentorja
Morilčev nasmeh na TV

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.