Svet
15 ogledov

Breivik še najmanj mesec dni v osami

Svojci umrlih na otoku Utoya
1/5
Reuters
Na Norveškem novo sojenje Andersu Breiviku. Še najmanj mesec dni bo preživel v priporu v popolni osami. Svojci medtem te dni obiskujejo otok - v nedeljo bo minil mesec dni od pokola.

Danes je že drugič pred norveške sodnike stopil norveški skrajnež Anders Behring Breivik, ki je v dveh napadih 22. julija na Norveškem ubil 77 ljudi. Najmanj mesec dni pripora je še pred njim, saj bi po mnenju sodnika v nasprotnem primeru Breivik lahko vplival na dokaze. Policija sicer še ni izključila možnosti, da je imel pri napadih sodelavce. Breivik naj bi danes želel pred sodnika priti oblečen v dolg črn smoking, a je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo z obrazložitvijo, da je nepotrebna in provokativna.

Na prvi obravnavi mu je sodišče odredilo pripor za osem tednov, od tega štiri tedne v popolni osami. Tožilstvo je tudi tokrat zahtevalo, da obravnava na sodišču poteka za zaprtimi vrati. To pa zato, da bi preprečili vsakršno morebitno komunikacijo Breivika s celicami, s katerimi je namigoval, da ima povezave.

Svojci in preživeli v teh dneh obiskujejo otok

Na Norveškem so se danes začele tridnevne žalne slovesnosti, s katerimi se bo v nedeljo sklenil mesec žalovanja za žrtvami napadov. Ob tem je otok Utoya danes obiskala prva skupina svojcev žrtev napada. Norveška vlada je obisk otoka dovolila zaradi velikega interesa; menijo tudi, da se bodo tako ljudje lažje soočili z izgubami. Žalujoče na otoku spremljajo prostovoljci Rdečega križa in policisti.

Za obisk so se prijavili najožji družinski člani 50 od skupno 69 žrtev strelskega pohoda, kar pomeni okoli 300 ljudi. Jutri naj bi prizorišče pokola sicer obiskali še tisti, ki so bili na otoku, a so napad uspeli preživeti. V nedeljo bo v Oslu še velika žalna slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi predstavniki norveške vlade in kraljeve družine.

Komentarjev 5
  • Schreckensherrschaft Alarm 16:53 20.avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji stateofterror.blogspot.com or stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z SKORUMPIRANIM KRALJEM(Obamov sluga v Evropi ali resnica zakaj se je Norveška spremenila v enega najbolj umazanih medrasnih stranišč na svetu ...prikaži več in ne samo v Evropi)...kakor v Arizoni je šlo prav tako na Norveškem za takoimenovo "afterlife"(v drugem/posmrtnem življenju) FLASH MOB bando katero je podkupila(kakor Gadafi v Libiji) sama kraljeva krona. To pomeni da so zveste privržence delavske stranke ministra Stoltenberga enastavno podkupili (privržencem delavske stranke in njihovim družinam je Norveška država izdala nove osebne dokumente in jih rasporedila po tujini kjer so jih čakale posesti plačane z državno gotovino pridobleno od naftne industrije - največ po Australiji). Breivik nikoli ni zagrešil streljanja je pa ravnal po navodilih države glede terorizma ali bombe(država ga je podučila in oskrbela z teroristično akcijo). N

  • Schreckensherrschaft Alarm 16:52 20.avgust 2011.

    Norveška policija(ne policija ampak organizirani multikulturalistični kriminal komunistov/liberalcev iz Osla) ustrajno pripravljala terorizem proti državi v naprej več kot pol desetletja vnaprej(vključno z fotografijami in ostalimi bogusnimi/lažnimi dokazi...prav tako priprave na proslave ki so potekale po terorizmu). STARI NORVEŠKI KRALJ ...prikaži več KI JE OBISKAL "SLOVENIJO" DEVETEGA MAJA 2011 JE PSIHOPAT(umsko nezmožen premakniti naprej času primerno) IN TRPI ŠE DAN DANES ZARADI POSLEDIC DRUGE SVETOVNE VOJNE MED KATERO SE JE SKORUMPIRANA KRALJEVSKA DRUŽINA UMAKNILA PRED NEMŠKO INVAZIJO IZVEN NORVEŠKE(Norveška kraljeva družina je izjema Evropskemu plemištvu saj se je edina pripravljena pogajati z komunističnimi diktatorji še dan danes - Danilo Turek). OB SVOJEM >>>zgodovinskem

  • Schreckensherrschaft Alarm 16:52 20.avgust 2011.

    OBISKU V "SLOVENIJI", NJEGOVO VELIČANSTVO(res njegovo ali samosvoje veličanstvo, ker se ljudje že lep čas resno sprašujejo po svetu kaj je narobe z njegovo vladavino - velicanstvo je znan kot norec v pravem smislu besede na Norveskem kakor po svetu) ...prikaži več NI IZRAZILO PRIPRAVLJENOSTI ZA STIK Z NAŠIMI LJUDMI(zgolj bežno mahanje iz avtomobila in kratek sprehod po Ljubljani...NIKDAR SE NI USTAVIL PRI KMETIH ALI V CERKVI) JE PA STRAMOTNO(huda klofuta našemu narodu vendar odlična reklama za politike ki podpirajo Balkanizem in medrasnost v "Sloveniji" kakor gospodarski kriminal) OBISKAL AZILNI ZAVOD ZA NOVOPRIŠLEKE IZ TRETJEGA SVETA(takšen obisk je diplomatsko IZJEMNO sramotno dejanje še posebno glede na zgodovinsko soočenje...bolj kot zgodovinsko pa okoliščine obiska in srčnost naših ljudi ki so ga pričakovali z odprtimi rokami) IN UMSKO BOLNIŠNICO(namen obiska je bilo psihološko teroriziranje po navodilih in povabilu naših komunističnih diplomatov katere imamo v Ljubljani). DENARNI VLOŽKI V "SLO