Svet
154 ogledov

Breivik sprejet na univerzo v Oslu

Anders Breivik Reuters
Andersa Behringa Breivika, obsojeni množičnega morilca, ki je pred štirimi leti na Norveškem ubil 77 ljudi, so sprejeli na Univerzo v Oslu. Študiral bo politologijo.

39-letni desničarski skrajnež bo študiral dopisno, iz svoje celice, diplome pa naverjetneje ne bo dobil, saj ne bo mogel biti ocenjen pri predmetih, kjer je zahtevana fizična prisotnost na seminarjih. Na Norveškem so zaporniki, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem na univerzo, upravičeni do visoke izobrazbe. Breivik se leta 2013 ni uspel vpisati, zdaj pa pogoje izpolnjuje. 

V javnosti završalo

Odločitev univerze je v državi, ki velja za liberalno, že sprožila razpravo, ali bi se množični morilci smeli vpisati na univerzo. Norveški pravosodni sistem se sicer osredotoča na rehabilitacijo zapornikov, zato jim dovoljuje pridobivanje visoke izobrazbe.

Ubil 77 ljudi

V spomin žrtvam  | Avtor: Reuters Reuters
Breivik je obsojen na 21 let zapora. Leta 2011 je z avtomobilom bombo sprožil eksplozijo v središču Osla in ubil osem ljudi, nato pa na poletnem tabor podmladka levičarske Laburistične stranke (AUF) na otok Utoyo, ustrelil 69 udeležencev.

Nekaj ur pred napadom je razposlal 1.500 strani dolg protimuslimanski manifest, trdil pa je tudi, da pripada tajni, neobstoječi mreži vitezov templjarjev.

Breivik je trenutno v samici in brez dostopa do spleta, tako da je v stikih z univerzo preko posrednikov. "Komunikacija med univerzo in Breivikom bo potekala prek kontaktne osebe v zaporu," so pojasnili na univerzi. 

Breivik je sicer pred napadi obiskoval dve srednji šoli, a ni maturiral, vpisal pa se je tudi na spletni tečaj poslovnega upravljanja. Za pridobitev ustrezne izobrazbe si je prizadeval, vse odkar je prišel v zapor leta 2012.

Ob obletnici pokola bodo odprli razstavo

Sicer pa Norvežane že več dni razburja razstava, ki se bo odprla 22. julija ob obletnici pokola in na kateri bodo na ogled postavili vrsto Breivikovih predmetov - med drugim njegovo ponarejeno osebno izkaznico, ostanke avtomobila bombe, s katerim je moril v Oslu, ter policijsko uniformo, v katero se je preoblekel in tako prišel na otok Utoya, poroča STA. 

Začasno razstavo pripravlja norveška vlada v svojih prostorih, tam kjer je Breivik tudi pred štirimi leti začel svoj teroristični napad. Medtem ko v vladi vztrajajo, da je to pravi način za spominjanje, učenje in počastitev žrtev, pa se mnogi s tem ne strinjajo. Slišati je opozorila, da bo razstava privabila napačen tip ljudi in postala "oltar" desničarskih skrajnežev in Breivikova "dvorana slavnih".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Lavdan 11:33 19.julij 2015.

    Še par let in bo kandidiral za predsednika države.

  • marabunta 10:21 19.julij 2015.

    kakšna univerza psihopat iztirjeni, kramp v roke pa delat do konca življenja, kar zasluži pa dat njegovim žrtvam, itak jih ima toliko na vesti, da v petih življenjih ne odsluži kazni, ne pa v 21 letih, .....ne moreš verjet

  • dragec 10:06 19.julij 2015.

    h3o od dane nisi Mujo,ti si zdaj Izudin z mozoljasto ritko (pazi se Breivika, )