Svet
100 ogledov

Breivik v sodno dvorano z nacističnim pozdravom

Anders Breivik EPA
37-letni Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi, je danes znova na sodišču. Vložil je tožbo zoper državo Norveško, ker naj bi mu kratila človekove pravice.

Ob prihodu na sodišče je Anders Breivik pozdravil z nacističnim pozdravom, podobno kot je to počel že v kazenskem postopku leta 2012, poročajo tuje tiskovne agencije. Sodni proces zaradi varnostnih razlogov poteka v prostorih zapora v mestu Skien, kjer množični morilec Breivik v samici prestaja zaporno kazen. V zaporu nima nobenih stikov s sojetniki, prav tako skorajda nima nobenih zasebnih obiskov, poroča sta.

Breivik Norveško toži zaradi kršenja človekovih pravic, natančneje kršenje dveh členov; tistega, ki prepoveduje "nehumano in ponižujoče ravnanje ali kaznovanje" in tistega, ki jamči pravico do "privatnega in družinskega življenja" in korespondece, poroča britanski Guardian.

Breivikov odvetnik Oystein Storrvik izpostavlja, da njegov klient očitno trpi zaradi izolacije, sam Breivik pa je svoje pogoje v zaporu primerjal z mučenjem. Tožilec se s tem ne strinja, sodišče je spomnil, da ima Breivik tri celice, v katerih mu nudijo več kot dobre pogoje za življenje in tudi za študij. Ima celoco za učenje, za vaje in še eno, v kateri spi. Ima televizijo, računalnik sicer brez dostopa do interneta in igralno konzolo.

Breivik je bil leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya. V napadih 22. julija 2011 je ubil skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma.

Komentarjev 12
  • marabunta 19:16 15.marec 2016.

    svojci so lahko edino zgroženi, da si ta kreten sploh upa odpret usta in se pritoževat, dvomim, če bi na primer v kakšnem mehiškem ali afriškem zaporu upal odpret gobec, ker bi verjetno takoj ostal brez zob, v tako demokratični ...prikaži veči državi kot je Norveška pa lahko serje in izsiljuje....

  • Papaja Popi 15:12 15.marec 2016.

    Zapreti bi ga morali do konca življenja.Za nekaj časa bi ga morali dati skozi roke svojci ubitih.

  • Lavdan 15:01 15.marec 2016.

    Betonska luknja 2 x 2 m bi mu hitro pregnala neumnosti iz glave, za priboljšek pa kavelj na stropu in 2 m vrvi za odrešenje.Zanima me kaj si mislijo svojci pobitih.