Svet
87 ogledov

Brez otrokovega rojstnega lista ne bodo odnesli plenic

Eksplozija, plenice Shutterstock
Če starši ne bodo predložili rojstnih listov, smetarji ne bodo odpeljali plenic.

Mestni svet v Angleseyju je s svojo odločitvijo razburil številne starše. Svet je namreč sklenil spremeniti način pobiranja umazanih plenic. Na območju so namreč uvedli ločeno odvažanje plenic, ki ga izvajajo vsakih štirinajst dni. V prihodnje bodo namreč odvažali plenice le tistim gospodinjstvom, v katerih so otroci mlajši od treh let. 

Mestni svet je to odločitev sprejel, ker imajo "dokaze, da se večina otrok odvadi plenic med drugim in tretjim letom starosti". Na podlagi rojstnih listov otrok bodo tako lahko določili, kdo je upravičen do odvoza in kdo ne. Vsi, ki ne bodo izpolnjevali omenjenega pogoja, bodo morali plenice odlagati med mešane odpadke, ki jih odvažajo le enkrat na tri tedne. 

Starši so razburjeni

Starši opozarjajo, da starostna omejitev ni primeren kriterij. "Imam triletnika, ki se trenutno odvaja pleničk in vem, da nisem edina v takšni situaciji," poudarja Steph Roberts iz Gwalchmaija. Starši izpostavljajo tudi primere otrok, ki zaradi različnih vzrokov tudi kasneje potrebujejo plenice. Petletna Olivia, ki ima Downov sindrom in tudi druge zdravstvene težave, še vedno potrebuje plenice. "Domneval sem, da bo Livy upravičena do storitve zaradi bolezni. Livy ima zdravstvene težave, povezane z downovim sindromom, med drugim težave s srcem in hojo. Z odvažanjem plenic vsakih štirinajst dni nam komaj uspe, ne vem pa, kako bo, če bodo odvažali vsake tri tedne," je dejal njen oče Ian Cheney. 

Mestnega sveta opozorila, da bi morali biti starejši otroci, ki zaradi zdravstvenih težav potrebujejo plenice, niso ganila. Ostajajo pri svojem stališču, da so otroci večinoma pri treh letih brez plenic, zato storitev lahko uveljavljajo le za otroke do dopolnjenega tretjega leta starosti. Ob tem so dejali, da lahko posamezniki, ki ne izpolnjujejo omenjenega kriterija, izkoristijo možnost posebne storitve odvoza tovrstnih odpadkov, za katero jim ustrezno prijavnico izpolni zdravnik.  Dan za varen avto

Komentarjev 6
  • Zmago 08:23 30.september 2016.

    Tak zdaj sta pa te doživela ............... razodetje !! ;-)))) Sta med tistimi, ki mislita, da je čez mejo vse ......... oh in sploh .......... doma pa vse ZANIČ ! ;-)))

  • Johan Spohan 21:09 29.september 2016.

    In kaj hočeš v tem blebetanju povedati?

  • Pepe007 07:52 29.september 2016.

    Verjetno je do tri leta starosti bolj pogost odvoz v osnovni ceni storitve in ga pač časti skupnost. Ostale glasbene želje pa po doplačilu oziroma po mnenju zdravnika. Denimo za ostarele. Ti imajo ponavadi lastna sredstva preživljanja (pokojnino) in jo ...prikaži več je pač potrebno porabiti za njihove potrebe.