Svet
8 ogledov

Brez priznanja umora Hodakove

Za Šlogarja je tožilstvo zahtevalo 40 let zaporne kazni, sodišče mu jih je preso Žurnal24 main
''Častni sodnik, ne vem, kaj bi rekel, nisem se dogovoril s svojim odvetnikom, v dvomih sem,'' je na vprašanje, ali se počuti krivega za umor Ivane Hodak, dejal Mladen Šlogar.

Danes se je v Zagrebu začelo sojenje 61-letnemu brezdomcu Mladenu Šlogarju zaradi umora Ivane Hodak. Nekateri hrvaški mediji so poročali, da je Šlogar med preiskavo priznal umor, z dvema streloma naj bi jo ubil zaradi maščevanja njenemu očetu.

Ta naj bi bil odgovoren za to, da je pred več kot desetletjem dobil odpoved v službi in se zato znašel v težkem socialnem položaju. Obtoženec je namreč leta 1995 dobil odpoved v zagrebškem športnem parku Mladost, v katerem je Hodak igral tenis. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi do 40 let zapora.

Zbegan
V sodno dvorano je Šlogar po poročanju medijev vstopil vidno zmeden, motili so ga številni fotografi. Po tem, ko se ni znal opredelit glede krivde, je njegov odvetnik Antonijo Zujić prosil za premor. Tudi po premoru je dejal, da se ne bi opredelil, ali je kriv ali ne. Sodišče v takem primeru izhaja iz predpostavke, da se obtoženi ne počuti krivega.

 

Dvomi okoli umora

Davor Ivanković, novinar Večernjega lista, poudarja, da je zgodba o Šlogarju sumljiva. "Tisti, ki Šlogarja poznajo, trdijo, da gre za nepomembnega človeka, lenobo. To se ne sklada z zgodbo, da bi bil morilec." "Edina zgodba, ki smo jo slišali o njem, odkar je v priporu, je ta, da ima v sicer dragi zaporniški kantini odprt račun, kjer si naroča, kar hoče. To pomeni, da ima Šlogar, sicer brezdomec, veliko denarja. Zgodba doslej ni bila demantirana," ugotavlja Ivanković.

Naslednjič na obletnico umora
Sodišče je razpravo prekinilo, nadaljevali bodo 6. novembra, na dan, ko je bila mlada odvetnica Hodakova umorjena. Sprva naj bi bila na ta dan zaslišana Ivanina starša, odvetnik Zvonimir Hodak in nekdanja podpredsednica hrvaške vlade in poslanka Ljerka Mintas-Hodak, vendar so njuno pričanje naknadno preložili na eno od naslednjih razprav.

Brez dvoma kriv
Za spletno stran dnevnik.hr je Zvonimir Hodak dejal, da so bile te današnje izjave Šlogarja le del taktike. ''Šlogar je na policiji in med samo preiskavo priznal krivdo, tako da o tem sploh ne bi bilo treba razpravljati,'' je dejal Hodak. Trdi, da je Šlogarjeva zgodba polna laži, ki jih je označil za del taktike. Starša prvi dan sojenja nista bila prisotna na sodišču, je pa dogajanje v dvorani spremljal Ljubo Pavasović Visković, partner Hodakove.

V petek naj bi se pokesal
Šlogar je med preiskavo priznal zločin, ki ga je, kot so poročali hrvaški mediji, storil zaradi maščevanja Ivaninem očetu, odvetniku Zvonimirju Hodaku. Ta naj bi bil odgovoren za to, da je pred več kot desetletjem dobil odpoved v službi in se zato znašel v težkem socialnem položaju. Obtoženec je namreč leta 1995 dobil odpoved v zagrebškem športnem parku Mladost, v katerem je Hodak igral tenis.

Po poročanju hrvaških medijev je Šlogar na prvem srečanju s sodnikom v petek dejal, da mu je žal, in se pokesal za umor Hodakove, ki naj bi jo poznal že od njenega otroštva. Mati Hodakove je nekdanja podpredsednica hrvaške vlade in poslanka Ljerka Mintas Hodak.

Bo obramba igrala na neprištevnost?
Policisti so prijeli Šlogarja po naključju v Zaprešiću pri Zagrebu štiri mesece po umoru, ko so preverjali identiteto brezdomcev. Na kozolcu, na katerem je spal, so našli pištolo beretta kalibra 7,65 in ugotovili, da gre za orožje, s katerim je bila ustreljena Hodakova.

Sicer pa Šlogar ni želel odgovarjati na vprašanja sodnika niti, ko so konec julija letos vložili obtožnico proti njemu. Njegov odvetnik takrat novinarjem ni želel razkriti, na čem bo temeljila obramba, hrvaški mediji pa so ugibali, ali bodo poskusili dokazati, da ni bil prišteven.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.