Svet
12 ogledov

Brez proteze dokazoval, da je nedolžen

Oscarja Pistorius EPA
Sodišče bo v petek izreklo sodbo proti nekdanjemu vrhunskemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki mu grozi najmanj 15 let zapora.

Nekdanji vrhunski paraolimpijec Oscar Pistorius vztraja v trditvi, da je svojo prijateljico Reevo Steenkamp ustrelil po nesreči, skozi vrata v kopalnici, ker je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.

Na sodišču v Pretorii, kjer se je v ponedeljek po pritožbi tožilstva znova začela obravnava, je svojo nedolžnost dokazoval tudi tako, da si je snel protetične ude, s čimer naj bi pokazal, da je bil preveč ranljiv, da bi lahko namerno ubil svoje dekle. 

Športnik, ki je znan tudi pod imenom Blade Runner je, potem, ko so ga prosili, naj odstrani svoje protetične ude, stopil pred polno dvorano in televizijske kamere.

Leta 2013 ustrelil svoje dekle

Pistorius je na Valentinovo leta 2013 ustrelil svojo takratno prijateljico Reevo Steenkamp, vzhajajočo zvezdnico na modnih brveh. Sodišče ga je zaradi nenaklepnega uboja obsodilo na petletno zaporno kazen, a Pistorius je bil za zapahi le eno leto. In to ne v zaporu, zaradi svoje invalidnosti je leto dni presedel v bolnišnici zapora Kgosi Mampuru II v Pretorii. Kasneje so mu kazen spremenili v domači zapor.

Tožilstvo se je na na izrek kazni pritožilo in na drugi stopnji je bil Pistorius kasneje obsojen za umor, ustavno sodišče pa je nato zavrnilo zahtevo za vnovično sojenje. Zdaj Pistoriusu grozi kazen v višini najmanj 15 let, kar je običajna praksa v JAR.

Trenutno je ena najbolj osovraženih oseb v JAR, pred tem pa je bil po Londonu eden od nacionalnih junakov, ki je v zvezi s Steenkampovo polnil časopisne stolpce.

Odločitev sodišča bo znana do petka.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:40 15.junij 2016.

    "preveč ranljiv, da bi lahko namerno ubil svoje dekle. "aja a on to resno?Pa sej vsak ve da najmanjši pes najbolj laja, da je najmanjši otrok v razred po navadi najbolj glasen in tako dalje in tako naprej. ...prikaži več Zakaj? Zato ker bolj k si ranljiv bolj si dovzeten da to poskušaš toliko bolj nadomestit z vsem drugim. Tud slep bo bolj dovzeten za tip, gluh bolj dovzeten za vid, nem bolj sposoben pri kretnjah. Če nimaš fizične moči nekoga premagat boš toliko bolj to nadomeščal z pripomočki. Eden izmed teh pripomočkov je pištola. In boš toliko bolj nerazumen in agresiven ker se boš počutil toliko bolj šibkega. Vseeno to ni noben izgovor za agresiven pristop ki ga je izbral on. Tud če bi bil vlomilec, ne morš ga kr ubit preden sploh veš še kako nevaren je.