Svet
41 ogledov

Brez rok in nog premika meje

Nick Vujicic je sin srbskih staršev, ki so odšli na delo v Avstralijo. Med držav
1/2
Žurnal24 main
Življenje brez rok in nog je za večino ljudi nepredstavljivo. Za Avstralca Nicka Vujicica je to vsakdan. Znani motivator prihaja v Slovenijo.

Nick Vujicic je prepotoval že velik del sveta in ljudem predaval o tem, da v življenju ne gre obupati. Da je v vsaki, še tako težavni preizkušnji treba iskati pozitivne strani. Vujicic je pozitivno stran našel tudi za svojo težavo. Rodil se je namreč brez rok in nog.

Nick Vujicic aprila prihaja v Slovenijo. Poslušali ga boste lahko 5. aprila na Ptuju, 6. aprila v Kopru, 7. aprila v Mariboru, 8. aprila v Kočevju in 9. aprila v Ljubljani.

Med nosečnostjo ni nič nakazovalo, da bi bilo z otrokom karkoli narobe, zato je bil ob rojstvu za starša danes 28-letnega Vujicica šok še toliko večji. Zdravniki so postavili redko diagnozo, katere vzrok ni znan. 

Ko je bil Vujicic pred vstopom v šolo, so staršem svetovali, naj ga vpišejo v šolo s prilagojenim programom, a so starši izkoristili možnost, ki je sinu omogočala vpis v normalno šolo. S pomočjo stopala in dveh nožnih prstov se je naučil pisati in kasneje uporabljati računalnik. Zaradi svoje zunanjosti je bil deležen zbadanja s strani sošolcev in postajal vse bolj depresiven. Pri desetih letih se je poskušal utopiti, a mu ni uspelo.

Predavanja po vsem svetu
Kot eno prelomnih točk v svojem življenju navaja trenutek, ko je spoznal, da se z velikimi težavami ne sooča samo on. Z veliko volje in vztrajnosti je tako dosegel več, kot so si predstavljali, ko je prijokal na svet. Po uspešno zaključenem študiju ekonomske smeri je začel delovati kot motivator in s svojimi predavanji obkrožil svet. Prejšnji mesec je govoril tudi na Svetovnem gospodarskem forumu v Švici.

 

Vujicic pravi, da se ljudje lahko vidijo v njem, ker je vedno nasmejan, in ne zato, ker nima rok in nog. "Verjamem v življenje, dosežke in uspeh. Vsi si želimo teh stvari – in kar naenkrat ljudje zavidajo človeku brez rok in nog," je dejal v intervjuju za Healthy Times Online. "Če srečo polagate v začasne stvari, bo tudi vaša sreča začasna. Zelo lahko je biti navzven cel, a v notranjosti zlomljen." 

Igra golf in deska na vodi
Rad se preizkuša v številnih stvareh. Naučil se je igrati golf, rad tudi ribari, plava in posluša glasbo. S pomočjo Bethany Hamilton se je naučil deskati na vodi. Kako sta se s Hamiltonovo, ki ji je pred osmimi leti morski pes odgriznil levo roko, podala med valove, si lahko ogledate na tej povezavi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.