Svet
146 ogledov

Brezplačne Wi-Fi točke predstavljajo nevarnost

Brezžično omrežje wireless Nik Rovan
Občutljivih informacij raje ne pošiljajte, ko uporabljate brezplačne Wi-Fi točke, svari Europol.

Vodja Europolovega centra za spletni kriminal Torels Oerting opozarja uporabnike brezplačnih Wi-Fi hotspot točk, naj osebne podatke in vse druge občutljive informacije pošiljajo samo prek omrežij, ki jim zaupajo. V zadnjem času so namreč opazili povečanje števila kraj podatkov, ki so jih uporabniki poslali prek javnih brezžičnih omrežij.

"Zaznali smo povečano število zlorab Wi-Fi točk z namenom ukrasti podatke, identiteto ali gesla in denar od uporabnikov, ki uporabljajo javne ali nezavarovane brezžične povezave," je dejal Oerting. "Uporabnike moramo naučiti, naj ne delijo občutljivih informacij, medtem ko uporabljajo odprt, nezavarovan brezžični internet. Tovrstne podatke naj pošiljajo samo od doma, kjer poznajo tako omrežje kot njegovo varnost."

Europol pomaga več evropskim državam pri preiskavah napadov, ki so bili izvedeni prek brezžičnih omrežij. Napadalci se zanašajo na uveljavljene pristope, s katerimi pretentajo uporabnike, da se prijavijo na omrežje, ki spominja na Wi-Fi točke kavarn, barov, restavracij in drugih javnih mest.

"Vse, kar pošljete prek brezžičnega omrežja, je potencialno v nevarnosti, kar nas mora kot individualne uporabnike pa tudi kot policijo zelo skrbeti," je za BBC dejal Oerting. Pred nekaj meseci je tako evropski parlament izklopil svoj javni brezžični sistem, potem ko so odkrili, da so bili žrtev napada prek tega sistema. Storilci so uporabili tehniko, ko se "vrinejo" med uporabnike in točko ter prestrežejo vse podatke, ki prehajajo med njima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.