Svet
36 ogledov

Brezplačno drsanje za otroke, ki hodijo k maši

popoldanski drsalci na ledu Shutterstock
V hrvaškem Đakovu brezplačno drsanje za otroke, ki hodijo k maši

Mestna uprava hrvaškega Đakova je odločila nagraditi otroke z brezplačnim drsanjem na mestnem drsališču, vendar le tiste, ki med adventom redno hodijo k jutranjim mašam. Hrvaška varuhinja pravic otrok Ivana Milas Klarić je ocenila, da gre za diskriminacijo otrok.

Župan zavrača obtožbe

Župan Đakova Zoran Vinković obtožbe zavrača in pravi, da bo mestna uprava otrokom, ki redno hodijo na jutranje adventne maše, omogočila brezplačno drsanj,  kot model nagrajevanja otrok pa je to ponudila tudi vrtcem, šolam in športnim klubom, vendar je le župnija odgovorila na njihov predlog.

Vinković je izpostavil, da "se ne sramuje, da je katoličan in Hrvat" ter poudaril, da je drsališče, ki ga bodo odprli v petek, projekt enotnosti in ne delitev.

Istospolni naj ostanejo za štirimi stenami

Župan Đakova, ki je bil tudi poslanec - najprej SDP nato pa Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) - je znan po svojih homofobnih izjavah. Tudi sam je danes spomnil nanje, češ, da je že bil tarča kritik. Ponovil je, da lahko istospolno usmerjeni ostanejo za svojimi štirimi stenami, saj v "njegovem mestu" že ne bodo paradirali, je poročal Večernji list na svoji spletni strani.

Kot dodaja časnik, je župan obtožbe o diskriminaciji otrok v Đakovu označil za "blebetanje neumnosti".

Gre za diskriminacijo otrok

Varuhinja pravic otrok Milas Klarićeva je nato izjavila za hrvaško televizijo, da je poteza mestnih oblasti v Đakovu "grda, žalostna in neprimerna".

"Če bi šlo za aranžma neke verske skupnosti, bi to bilo legitimno, ko pa pri tem sodeluje mesto, lahko govorimo o diskriminaciji otrok," je dejala. Kot je ironično pripomnila, ni jasno, ali si želijo, da bi čim več otrok bolj zgodaj vstajalo zaradi maše ali pa da bi hodili na drsanje.

Župnik v Đakovu Tomislav Ćorluka je danes povabil tudi druge sponzorje, ki želijo nagraditi otroke, ki redno hodijo na maše, naj se pridružijo mestni upravi. Po njegovem mnenju je bolje za otroke, da so na zraku na drsališču, kot pred televizorjem ali za računalnikom.

Župan Vinković je danes še napovedal, da bo bo drsanje prvih deset dni po petkovi otvoritvi brezplačno za vse. Potem pa bodo za drsanje in najem drsalk vsem, razen nagrajenim otrokom, zaračunavali deset kun (1,30 evra). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Pepe007 12:57 10.december 2015.

    Seveda ne. Ti bi imel kaj proti?

  • Pepe007 12:57 10.december 2015.

    Pri nas ja.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:55 10.december 2015.

    Torej ne bi imel nič proti če bi tud muslimanski otroci dobil če bi redno hodil v džamijo zastonj drsanje? Sej veš..da ne bi bilo diskriminacije.