Svet
0 ogledov

'Brezplačno nam dajte kondome'

Hrvaški srednješolci od vlade zahtevajo ustanovitev brezplačne svetovalnice o sp Žurnal24 main
Hrvaški srednješolci so na tamkajšnjo vlado naslovili zahtevo po vnovični uvedbi svetovalnic o spolnosti in brezplačnem razdeljevanju kondomov.

Mladi na Hrvaškem v svet spolnosti vstopajo že v srednješolskih letih. Večina med njimi pa si kljub sodobnim tehnologijam ne zna odgovoriti na marsikatero vprašanje o spolnosti. Zato se je štiri tisoč zagrebških gimnazijcev odločilo za poziv vladi, naj ta vnovič ustanovi spolne svetovalnice, ki so na Hrvaškem delovale vse do konca devetdesetih let, in omogoči najstnikom brezplačno razdeljevanje kondomov. Več pozornosti pa naj zdravstveno ministrstvo posveti tudi mladim dekletom, ki si zaradi strahu in sramu pred družino ne upajo po nasvet k zdravniku. Kot je namreč dejal 17-letni gimnazijec Filip, si njegovo dekle ne upa iti k svoji osebni zdravnici, saj k njej hodijo tudi drugi družinski člani.

Najstniki, ki v svet spolnosti vstopajo pri 16. oziroma 17. letih, se sicer vse bolj zavedajo nevarnosti nezaščitenega spolnega odnosa. Med mladimi se tako povečuje uporaba kondomov in druge kontracepcije, število primerov nezaželenih nosečnosti pa se iz leta v leto zmanjšuje. Na leto je tako nosečih okoli 1800 mladih deklet. A kljub temu imajo dekleta pri tem še vedno veliko vprašanj."Na naš spletni naslov prihajajo številna elektronska sporočila. Kot primer naj navedem vprašanje 19-letnega dekleta, ki jo je zanimalo, ali mora zato, ker ima spolni odnos z dvema fantoma, vzeti dve kontracepcijski tableti," je dejala Nataša Bijelić iz svetovalne organizacije CESI. 

Dijaki si tako prizadevajo, da bi bil v svetovalnih centrih navzoč tudi ginekolog, ki bi preglede opravljal brezplačno in brez napotnic in ki bi lahko predpisal kontracepcijska sredstva in odgovarjal na številna vprašanja mladih. "Spim s fantom, ki je še tako neizkušen kot jaz, in zanima me, kaj naj naredim, da ne bom zanosila? Katera vrsta kontracepcije je najbolj zanesljiva? Ali me bo kaj bolelo, ali je fant z mano samo zaradi seksa? Koga naj to vprašam? Želim nekoga, ki bo objektiven, ne pa da jutri jokam, ker sem bila mlada in neumna," pa je dejala 16-letna Linda. Do teh odgovorov bi po mnenju mladih Hrvatov prišli le z dobro organizirano svetovalno službo, ki bi lahko, po njihovem prepričanju, pomoč nudila več kot 570 tisoč srednješolcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.