Svet
13625 ogledov

"Brezposelnost se mora dvigniti za 40, 50 odstotkov"

Denar Profimedia
Milijonar, ki je pred pandemijo razburil s trditvami o toastu z avokadom, je znova udaril po delavcih.

Milijonar Tim Gurner, ki trguje z nepremičninami, je zaradi kontroverznih izjav postal tarča posmeha na družbenih medijih, ko je obtožil avstralske delavce, da so po pandemiji postali arogantni. 

"Brezposelnost se mora dvigniti za 40, 50 odstotkov. Ekonomija mora trpeti. Ljudi moramo opomniti, da delajo za delodajalca, ne obratno," je izjavil v torek. "Prišlo je do sistematične spremembe, pri kateri zaposleni menijo, da je delodajalec izjemno srečen, da jih ima, ne obratno ... Takšen odnos moramo ubiti in do tega mora priti preko škodovanja gospodarstvu," je prepričan 41-letni Avstralec.

"Vlade po vsem svetu poskušajo povečati brezposelnost, da bi spravile razmere v nekakšno normalnost ... Začenjamo opažati manj arogance na trgu dela in to se mora nadaljevati," je še nadaljeval.

Nekateri so se ob tem spomnili, da gre za istega človeka, ki je milenijcem predlagal, naj se odrečejo toastu z avokadom, če si želijo privoščiti hišo.

Na FT pa so se obregnili nad tem, kako je Gurner sploh postal milijonar. Pred nekaj leti je namreč kar sam razkril, da je najprej kupil stanovanje za 180 tisoč dolarjev, potem pa je "moj takratni šef pristopil k meni, da ga prenovim, medtem ko je on zagotovil denar". Zatem pa je Gurner vzel še 150.000 dolarjev posojila od svojega dedka.

 

Gurnerjev govor je sprožil ostre reakcije ne le v Avstraliji, temveč tudi drugod po svetu. 

Članica predstavniškega doma ZDA  Alexandria Ocasio-Cortez je tvitnila, da je plača generalnega direktorja skokovito narasla in da je razmerje med plačami izvršnih direktorjev in delavcev zdaj na najvišjih ravneh vseh časov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Suli
    Suli 13:21 14.september 2023.

    Če bi bil delavec "dovolj" plačan bi se tudi ekonomija normalno vrtela 🤔

  • anja42 18:21 13.september 2023.

    Tocno tako, danes ze delavec doloca kdaj in koliko bo delal.

  • jakec42 17:37 13.september 2023.

    Ukiniti je treba brezobrazne miljonarje,ki služijo miljone na račun delavcev in jih obdavčiti kolikor je možno!