Svet
7 ogledov

Brezposlenih 48,3 milijona ljudi

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Stopnja brezposelnosti v razvitih državah se je marca na mesečni ravni nekoliko znižala, kažejo podatki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

V 34 članicah OECD je bila stopnja brezposelnosti marca osemodstotna, brezposelnih pa je bilo 48,3 milijona ljudi. Brezposelnost po podatkih OECD še vedno najbolj pesti mlade.

Stopnja anketne brezposelnosti v razvitih državah se je na mesečni ravni znižala z 8,059 odstotka na 8,014 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki OECD. Med mladimi je bila stopnja brezposelnosti marca 16,5-odstotna, kar je 3,5 odstotne točke več kot pred krizo.

V območju evra se je stopnja brezposelnosti marca zvišala na rekordnih 12,1 odstotka, v ZDA pa je aprila upadla na 7,6 odstotka. Še nižja, 4,1-odstotna, je bila marca stopnja brezposelnosti na Japonskem.

Med moškimi iz članic OECD je bila stopnja brezposelnosti marca pri 7,9 odstotka, med ženskami pa pri 8,1 odstotka.

Stopnja brezposelnosti je v Nemčiji marca stagnirala pri 5,4 odstotka, v Franciji se je zvišala na 11 odstotkov, v Italiji pa je bila stopnja brezposelnosti nespremenjena pri 11,5 odstotka.

V Sloveniji brezposelnost skoraj 10-odstotna

Glede na harmonzirani indeks je bila v Sloveniji marca stopnja brezposelnosti 9,9-odstotna. Visoka stopnja brezposelnosti pa še vedno pest tudi najranljivejše članice območja evra. Po zadnjih dostopnih podatkih je bila stopnja brezposelnosti v Grčiji januarja 27,2-odsotna, v Španiji marca 26,7-odstotna, na Portugalskem pa februarja 17,5-odstotna.

Stopnja registrirane brezposelnosti v članicah OECD je medtem marca na mesečni ravni upadla za 0,4 odstotka, vendar pa se je število registrirano brezposelnih od julija 2008, ko se je začela finančna kriza, povečalo za 13,6 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.