Svet
5 ogledov

Britanci Assangea ne pustijo v Ekvador

Policisti pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu. Ustanovitelj Wikileaksa J Reuters
Ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu je Ekvador danes odobril politični azil, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v Quitu sporočil zunanji minister Ricardo Patiño.

Britanija ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu ne bo dovolila prostega odhoda iz države in je odločena, da ga izroči Švedski, je odločitev Ekvadorja komentiral britanski zunanji minister William Hague.

Poudaril je, da za to ni nobene pravne podlage in da Velika Britanija ne priznava inštituta diplomatskega azila.

Situacija bi se lahko vlekla še dolgo časa, da bi v ekvadorsko veleposlaništvu v Londonu vdrli s policijo, pa se ni bati, je še povedal Hague.

"Po naših zakonih je gospod Assange izčrpal vse možnosti pritožbe in britanske oblasti so ga dolžne izročiti Švedski. To dolžnost bomo izpolnili. Odločitev ekvadorske vlade tega ne bo spremenila," so v več tvitih zapisali na britanskem zunanjem ministrstvu.

"Velika Britanija je zavezana, da spoštuje azil, pravico beguncev in ostale dogovore v okviru Združenih narodov," pa so se na to na Twitterju odzvali v WikiLeaksu.

Mogoča odprava diplomatskega statusa ambasadi

Britansko zunanje ministrstvo naj bi sicer Ekvador posebej opozorilo na zakon iz leta 1987, ki omogoča odpravo diplomatskega statusa posameznemu poslopju, če ga tuja država ne uporablja več za namene svoje misije oziroma v namene konzularne službe, a podatkov o konkretnih primerih, ko bi na podlagi tega zakona upravičili vstop na silo na katero od veleposlaništev, ni zaslediti. Posamezni analitiki v Ekvadorju so sicer izrazili dvom, da bi britanske oblasti dejansko vdrle na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu.

Za britansko grožnjo stojijo ZDA?

Assangeeva mati Christine je medtem izrazila prepričanje, da za omenjeno britansko grožnjo stojijo ZDA. "Kar ZDA želijo, ZDA od svojih zaveznic tudi dobijo, ne glede na to, ali je to pravno ali etično sprejemljivo oziroma gre za kršitev človekovih in zakonskih pravic," je dejala novinarjem v Avstraliji.

Britanska policija je medtem že okrepila prisotnost pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu, kjer se je zbralo nekaj Assangeevih privržencev. Pred britanskim veleposlaništvom v Quitu pa se je v sredo zbrala manjša skupina okoli 30 protestnikov, ki so vzklikali: "Anglija, česa ne razumete? Mi smo suvereni!"

Enainštiridesetletni Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu 19. junija, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih. Assange se boji, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.