Svet
145 ogledov

Britanci bodo dobili novega premierja

Rishi Sunak Profimedia
Sedem tednov po porazu proti Liz Truss se bo Rishi Sunak zavihtel na mesto predsednika vlade.

Novi britanski premier bo Rishi Sunak, nekdanji finančni minister in nasprotnik Liz Truss na izboru znotraj konservativne stranke konec avgusta. Po odstopu Liz Truss se je Sunak odločil še enkrat podati v boj za premierski stolček. Ta je sicer zamikal tudi nekdanjega premierja Borisa Johnsona, a je v nedeljo odstopil od svoje namere, danes pa je iz tekme izstopila tudi Penny Mordaunt in podprla Sunaka. 

Sunak naj bi v kratkem nagovoril poslance, britanski premier bo postal še danes.

Sunak je bil finančni minister v vladi Borisa Johnsona, dokler ni letos poleti odstopil, potem ko se je Johnson znašel v primežu afer. Njegov odstop je sprožil več drugih odstopov, ki so vodili v odhod Johnsona najprej s čela stranke in nato še vlade. Številni v stranki so mu zamerili, da je izdal nekdanjega premierja.

Sunak se je podal v tekmo za njegovo nasledstvo, užival je veliko podporo poslancev vladajoče stranke, a članstvo je dalo prednost protikandidatki Liz Truss, ki pa se je na premierskem položaju obdržala le 45 dni. Odnesla jo je napoved znižanja davkov, zaradi katere se je zamajal finančni trg, vrednost funta pa je padla. Sunak je že med kampanjo opozarjal, da bo zgolj znižanje davkov brez ukrepov za zmanjšanje porabe, za kar se je zavzemala Liz Truss, povzročilo padec zaupanja trgov in rast inflacije. Njegove napovedi so se hitro izkazale za pravilne.

Afera, ki jo je zakuhala njegova žena

42-letni Sunak je bil za poslanca konservativcev prvič izvoljen leta 2015, in sicer v Yorkshiru na severu Anglije. Le pet let kasneje, tik pred začetkom pandemije covida-19, je postal finančni minister. Med pandemijo so bili Britanci iz državne blagajne deležni obsežne pomoči, kar je povečalo priljubljenost Sunaka. A po drugi strani so se začeli vrstiti očitki, da kot milijonar ne razume težav ljudi.

Med kariero finančnika je prišel do precejšnjega bogastva, še več je k temu prispevala poroka s hčerko indijskega multimilijarderja Akshato Murty. Po podatkih Wikipedie sta na 222. mestu na lestvici najbogatejših Britancev, njuno premoženje naj bi skupno znašalo 730 milijonov funtov (840 milijonov evrov).

Njegova žena se je spomladi znašla v središču pozornosti zaradi izogibanja plačevanju davkov od zaslužkov v tujini. Kasneje je sporočila, da bo, da bi zmanjšala pritisk na moža, poslej to počela.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.