Svet
40 ogledov

Britanci izglasovali izstop iz EU, Cameron odstopil

Veselje v taboru evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage
1/7
Profimedias
Po preštetih glasovih iz 374 od 382 volilnih okrožij je brexit podprlo 16,8 milijona volivcev, 15,7 milijona pa jih je glasovalo za obstanek v EU, tako da niti teoretično ni več možno, da bi zagovorniki članstva v povezavi zmagali.

Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 proti 48 odstotkom izglasovali izstop Velike Britanije iz EU. Po preštetih glasovih iz 374 od 382 volilnih okrožij je brexit podprlo 16,8 milijona volivcev, 15,7 milijona pa jih je glasovalo za obstanek v EU, tako da niti teoretično ni več možno, da bi zagovorniki članstva v povezavi zmagali.

Dosedanji rezultati zgodovinskega referenduma kažejo, da so bili Britanci zelo razdeljeni glede vprašanja članstva v EU. Medtem ko so prebivalci Londona in Škotske glasovali za obstanek v uniji, sta Wales in večji del Anglije, zlasti na severu, podprla brexit.

Po podatkih britanske volilne komisije se je referenduma udeležilo 33,5 milijona od 46,5 milijona upravičencev oz. 72,2 odstotka.

Funt strmoglavil

Podporniki izstopa iz EU | Avtor: EPA EPA
Britanski funt je po objavi delnih izidov strmoglavil na najnižjo raven po letu 1985. Njegova vrednost je padla za več kot deset odstotkov na 1,33 dolarja.

Ob začetku trgovanja so padli vsi pomembnejši evropski indeksi, londonski FTSE 100 za 7,5 odstotka, frankfurtski DAX skoraj deset odstotkov, pariški CAC 40 pa skoraj osem odstotkov. 

To je dan neodvisnosti

"Naj se 23. junij zapiše v zgodovino kot naš dan neodvisnosti," je delne izide komentiral eden glavnih zagovornikov odhoda iz unije, vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, ki je Britancem obljubljal, da bo država z izstopom iz EU znova vzela vajeti v svoje roke. "Če so napovedi prave, bo to zmaga za prave ljudi, zmaga za običajne ljudi, zmaga za dostojne ljudi," je dejal na zabavi zagovornikov brexita v Westminstru.

Cameron napovedal, da bo oktobra odstopil

Britance so očitno prepričale obljube, da bodo znova prevzeli nadzor nad lastno usodo in sami upravljali z migracijami, če bodo podprli izstop iz povezave 28 držav. Njihova odločitev bo gotovo obudila strahove pred učinkom domin v evroskeptičnih državah članicah, kar bi lahko še dodatno ogrozilo trdnost unije, ki se že tako spopada z gospodarsko in begunsko krizo.

Britanski premier David Cameron na pogrebu v Pragi. | Avtor: EPA EPA
Britanski premier David Cameron, ki je poskušal Britance prepričati, naj glasujejo za obstanek v EU, je že napovedal, da bo odstopil, predvidoma oktobra. Na položaju bi ga lahko nasledil bivši londonski župan Boris Johnson, Cameronov tekmec iz konservativne stranke, ki je vodil kampanjo za izstop iz EU.

Dve leti časa za pogajanja

Izstop države iz EU ureja 50. člen Pogodbe o EU, ki pravi, da se lahko vsaka država v skladu s svojimi ustavnimi pravili odloči za izstop iz Unije. Ko se odloči za izstop, o svoji nameri uradno obvesti Evropski svet, nato sledijo pogajanja o podrobnostih izstopa. Sporazum o izstopu odobri Evropski parlament, nato pa ga uradno sklene Evropski svet. 

Pogodba o EU se bo za Veliko Britanijo nehala uporabljati z dnem sklenitve sporazuma ali najkasneje dve leti po obvestilu o nameri izstopiti, razen če Evropski svet soglasno sklene, da se to obdobje podaljša. 

Lahko pa država, ki je izstopila, ponovno zaprosi za vstop.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
 • Avatar praufo
  praufo 15:15 24.junij 2016.

  počakmo na volitve, situacija je vroča, baba, ki jo elite podpirajo, miljarderja nihče, razen sam sebe, črnc bo pa razglasil izredno stanje, ... pustimo se presenetit

 • Avatar praufo
  praufo 15:13 24.junij 2016.

  nemčija bo zadnja, EU je nemčija, 1€= 2 DM. Imeli so bankovec za 1000 DM, sedaj je za 500€. Kako je to mogoče. Kaj pa ostale države in njihove valute, a nič ne pomenjo ?

 • Avatar praufo
  praufo 15:11 24.junij 2016.

  Gospa violeta - viola, je nedavno izjavila kako se vse spreminja, itd. Ja tudi ti viola ne boš večno imela službico ki je tako kot za mnoge službica za zapravljanje časa in to zapravljanje časa je še kako plačano. Brez ...prikaži več veze je govort o vinu in kako si ga nalijmo, tile modeli ga lahko vsak dan cukajo, najboljšega, ampak kaj je smisel te EU, razen tega da ni treba tolarje menjat za šilinge al pa za marke, pa da ni carine. Dobr, te finance, pa ta finančna politika je neke vrste socializem, ko v bivši jugi, kjer je recimo kosovo dobili najbolj moderno knjižnico. Folk sploh ni vedu za kaj bi jo mel oz kako naj se sploh obnaša. Torej zakaj naj države članice nekam plačujejo, EU bo pa potem "kao" razporedila za projekte. Če so za socializem , naj bodo pač vsi zato, ampak UK, se ne gre. Bravo, zakaj ste tako dolgo čakali.