Svet
4 ogledov

Britanci izgnali iranske diplomate

Vdor v britansko veleposlaništvo v Teheranu EPA
Velika Britanija se je po včerajšnjem vpadu iranskih študentov na britansko veleposlaništvo v Iranu odločila izgnati vse iranske diplomate. Poleg tega so iz Irana umaknili vse svoje diplomate.

"Premier in zunanji minister sta dala jasno vedeti, da je varnost našega osebja in njihovih družin na prvem mestu," je zapisalo britansko zunanje ministrstvo.

Zunanji minister William Hague je ob tem poudaril, da Britanija vseeno ne bo prekinila vseh stikov z Iranom.

Iran dejanja študentov obžaloval

Pred britanskim veleposlaništvom se je tako v torek najprej zbralo več sto jeznih študentov, ki so poslopje obmetavali s kamenjem in zažigalnimi bombami. Kakih 20 jih je nato splezalo čez ograjo in vdrlo v poslopje veleposlaništva, kjer so razbijali, zažigali dokumente, sneli britansko zastavo in uničevali fotografije britanske kraljice Elizabete II. Policisti so jih pregnali šele po več urah spopadov, potem ko so posredovale posebne enote policije, poroča STA.

Iransko zunanje ministrstvo je zaradi incidenta izrazilo obžalovanje. Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani pa je danes kot prenagljeno označil obsodbo VS ZN, saj je šlo za dejanje študentov, ki jih je razjezilo ravnanje Londona po desetletjih oblastnega obnašanja Velike Britanije v Iranu, še poroča agencija.

Komentarjev 1
  • privat 07:08 01.december 2011.

    vse je uredu samo slik kraljice nebi smeli dotikati...to je nekaj najhujšega za britance!