Svet
24 ogledov

Britanci nenaklonjeni novosti

Volišča po Veliki Britaniji so se odprla danes zjutraj. (Foto: Epa) Žurnal24 main
V Veliki Britaniji je danes volilni in referendumski dan. Odločajo o velikih spremembah volilnega sistema.

Na referendumu Britanci odločajo o odpravi večinskega volilnega sistema, znanega kot sistem first-past-the-post (prvi mimo ciljne črte). Nadomestil bi ga tako imenovani alternativni volilni sistem, ki je bližje proporcionalnemu.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah so možnosti za spremembe na referendumu bolj slabe. "Gotovo je sedanji sistem za največji stranki bolj ugoden, ni pa ugoden za liberalce. Oni imajo relativno pomembno podporo, ki pa je razpršena v vseh volilnih okrajih. Zaradi sistema relativne večine nikoli niso mogli dobiti ustreznega števila glasov v parlamentu. Torej za njih je ta sistem gotovo bolj primeren," nam je pojasnil doc. dr. Saša Zagorc z ljubljanske pravne fakultete.

Izid referenduma in volitev bo znan v petek pozno zvečer.

Sprememba volilnega sistema je bila sicer del koalicijskega dogovora med konservativci in liberalnimi demokrati. Kljub temu sta koalicijski partnerici zastopali povsem nasprotna stališča, kar je sprožilo ugibanja o razkolu znotraj koalicije.

Večinski sistem za volitve v spodnji dom imajo v Evropi sicer denimo v Združenem kraljestvu (z izjemo Severne Irske) in Franciji. Nemčija ima mešani sistem, večina ostalih evropskih držav pa ima proporcionalni sistem.

"Sistem relativne večine praviloma pripelje v dvostrankarski sistem, torej tipični britanski. Takoj ko so drugi sistemi, lahko v parlament pride več strank in to posledično pomeni, da se morajo oblikovati koalicije – tako kot je pri nas. To posledično pomeni težje oblikovanje vlade," še dodaja Zagorc.

Poleg referenduma bodo sicer danes v Veliki Britaniji potekale tudi volitve v škotski parlament ter severnoirsko in valižansko skupščino. V velikem delu Anglije bodo poleg tega potekale lokalne volitve.

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.