Svet
49 ogledov

Britanci odpovedali lete iz Sharm el-Sheikha

Nesreča ruskega potniškega letala, Sinajski polotok EPA
Domneve, da je strmoglavljenje ruskega letala, do katerega je prišlo v soboto na Sinajskem polotoku, kriva podtaknjena bomba, so vse glasnejše. Da je bila bomba, so prepričani Američani, Egipčani, tudi Britanci, ki so odpovedali vse lete iz Sharm el-Sheikha.

Džihadisti Islamske države so objavili audio zapis, v katerem so ponovno izpostavili, da njihova organizacija stoji za napadom na rusko letalo na Sinajskem polotoku. "Mi smo ga zrušili, vi pa umrite v svojem besu," izpostavljajo. Do tega trenutka še vedno niso znane podrobnosti, na kakšen način naj bi zrušili letalo; pri čemer so dodali, da bodo kmalu objavili tudi to.

"Obstajajo resni indici, da je bila eksplozivna naprava med potniško prtljago ali nekje drugje v letalu," je CNN izvedel s strani ameriških preiskovalcev nesreče.

Zaradi te nove ugotovitve v verjetnejšo luč postavljajo trditve Islamske države, da njihova organizacija stoji za napadom na rusko letalo. Egiptovska veja organizacije je včeraj na Twitterju še enkrat izpostavila trditev, da so oni odgovorni za strmoglavljenje ruskega letala, niso pa pripisali, na kakšen način.

V kolikor se bo trditev izkazala za resnično, bo to prvi tovrstni napad Islamske države.

Odpoved letov

Po pisanju BBC-ja je Velika Britanija odpovedala vse lete iz popularnega egiptovskega turističnega letovišča Sharm el-Sheikh, in sicer zaradi straha pred novimi bombnimi napadi. "Preiskava sicer še poteka, za zdaj ne moremo brez dvoma potrditi razloge za strmoglavljenje letala, vendar imamo informacije, ki nedvomno nakazujejo na to, da je letalo zrušeno s pomočjo eksplozivne naprave," sporočajo iz Downing Streeta.

Britanci, ki počitnikujejo v Egiptu, so pozvali, naj za dodatne informacije kontaktirajo svoje letalske prevoznike. Medtem so tudi irske oblasti že pozvale svoje letalske družbe, da ne letijo nad Sinajskim polotokom.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:43 05.november 2015.

    ISIS ima mokre sanje da bo ves svet v strahu postal tako utrgan kot oni sami. Na vsak način želijo da nam vlada strah, ker potem imajo oni šele dejanske možnosti da opravičijo svoj obstoj na dolgi rok in morda ...prikaži več dejansko celo kaj naredijo tud v zahodnem svetu. Nato članic se itak ne upajo napast ker potem bi NATO imel izgovor za direkten pehotniški napad na njih. Sam prcajo skoz z napadi na civiliste. Druzga ne znajo. Propaganda je njihovo bistvo, okol tega jih pa nič ni.

  • zdrej 13:57 05.november 2015.

    Meni to ne gre skupaj, kar so ISIS dali kot posnetek in kar sem videl razbitin. Zaradi tega dvomim v delovanje ISIS v tem primeru.