Svet
25 ogledov

Britanci šele sedaj s svojo "Moneto"

Britanci bodo s svojimi mobilnimi telefoni lahko plačevali v McDonald'su. (Foto: Žurnal24 main
V Veliki Britaniji so šele sedaj, 10 let za Slovenijo, dobili možnost plačevanja z mobilnimi telefoni. Sistem temelji na tehnologiji NFC, ki jo že pet let preizkuša tudi Mobitel.
Glede Monete lahko povem, da smo jo uvedli leta 2001. Takrat je bila to ena izmed prvih rešitev mobilnega plačevanja na svetu, še danes pa se s svojimi lastnostmi in razširjenostjo med ponudniki in na trgu uvršča med najbolj uspešne v svetovnem merilu.
Simon Šketa, Mobitel

Britanski uporabniki bodo lahko za storitve na začetku plačevali v McDonald'su in redkih drugih trgovinah, za to pa bodo potrebovali naročnino pri operaterju Orange in račun pri banki Barclays. Poleg tega bodo potrebovali telefon, ki podpira tehnologijo NFC.

Medtem ko Moneta s terminalom komunicira analogno, saj je treba opraviti klic in napravama pustiti, da zvočno komunicirata med sabo, v Britaniji komunikacija poteka preko standarda NFC. Poleg tega je potrebno denar na račun naložiti, medtem ko stroške, nastale z Moneto, poravnamo hkrati s telefonskim računom.

Telefon potrebno le približati
Kratica NFC pomeni "near field communication" ali po slovensko "komunikacija v bližnjem polju". Zaenkrat jo omogočajo le nekateri telefoni, namen pa je, da si napravi podatke izmenjata, ko se približata na štiri centimetre ali manj. Poleg plačevanja je uporabna tudi za izmenjavo datotek med telefoni, podatke pa lahko telefon prejme tudi iz denimo plakatov, saj čip, ki podatke oddaja, oživi z energijo iz mobilnega telefona.

Razmah tehnologije se pričakuje še letos. Mobitel smo povprašali, če lahko pričakujemo podoben sistem tudi pri plačevanju z Moneto.

Mobitel še brez datuma
"Pri Mobitelu tehnologijo NFC pozorno spremljamo že več kot pet let, izvedli smo tudi določene preizkuse te tehnologije. Mobilniki z vgrajeno tehnologijo NFC prihajajo v ponudbo, nekateri so že na voljo," so nam povedali pri Mobitelu.

"O prihodnjih načrtih in datumih je v tem trenutku težko govoriti in podajati natančne napovedi, bomo pa o njih javnost pravočasno obvestili. Pogoj za širšo, množično uveljavitev tehnologije NFC na vseh trgih, ne zgolj v Sloveniji, je široka razširjenost mobilnikov (na trgu – med uporabniki) z vgrajeno tehnologijo NFC. Na voljo morajo biti v vseh cenovnih razredih, pri najbolj uveljavljenih proizvajalcih, modelih in sčasoma se posledično takšni aparati tudi množično pojavijo med potencialnimi uporabniki. Vsekakor pa ima tehnologija NFC prihodnost," menijo.

Konkretnih napovedi, kdaj bo NFC na voljo z Moneto, torej še ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.