Svet
21 ogledov

Britanija: paradižniki okuženi s hepatitisom?

paradižnik Shutterstock
Zdravstveni strokovnjaki vnovič raziskujejo povezavo med paradižniki, sušenimi na soncu, in izbruhom primerov s hepatitisom A.

Včeraj je izbruhnila novica, da zdravstveni strokovnjaki spet raziskujejo izbruh potencialno smrtonosnega hepatitisa, ki naj bi ga povzročili paradižniki, posušeni na soncu. Pri sedmih ljudeh, dveh moških in petih ženskah z različnih predelov Velike Britanije so zabeležili simptome hepatitisa A. Štiri od njih so zaradi bolezni hospitalizirali, a kmalu sporočili, da je z njimi zdaj že vse v redu.

Kljub temu se strokovnjaki še vedno bojijo, da so okuženi primerki ali jedi, ki jih vsebujejo, še vedno v prodaji ali že v gospodinjstvih.

Izvor spornega paradižnika neznan

Ker ne morejo testirati hrane, da bi potrdili prisotnost virusa, še ne vedo, kateri proizvajalec na soncu posušenega paradižnika je za težave odgovoren. Pred časom smo že poročali o izbruhu hepatitisa A, ki so ga prav tako povezali s paradižniki posušenimi na soncu. Ti so postali priljubljena sestavina tako v domačih kuhinjah kot tudi v vrhunskih restavracijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.