Svet
7 ogledov

Britanka zaradi sodelovanja z IS v zapor

Islamska država Profimedias
S 14-mesečnim otrokom je odšla v Sirijo in se tam pridružila Islamski državi. Britansko sodišče jo je danes zaradi tega obsodilo na pol leta zapora.

Sodišče je 26-letno Tareeno Shakil spoznalo krivo članstva v IS in vzpodbujanja terorizma na Twitterju, preden je odpotovala iz Velike Britanije. Sodnik Melbourne Inman je ob izreku kazni dejal, da ni pokazala obžalovanja in da je vedela, da bodo njenega sina v prihodnosti indoktrinirali in da bo postal borec IS.

Na sojenju so povedali, da se je obtoženka radikalizirala preko spleta in da je oktobra 2014 družini dejala, da gre v Turčijo na počitnice, namesto tega pa je šla v Sirijo v mesto Raka, kjer je oporišče IS. Obtoženka je priznala, da je bila v Siriji, a zanikala, da bi se pridružila IS in da bi na Twitterju vzpodbujala k terorizmu. Dejala je, da je v Sirijo odšla, ker je hotela živeti v skladu s šeriatskim pravom.

V Raki je živela v veliki hiši z drugimi samskimi ženskami. Med drugim je zamaskirana posnela selfi s sinom in s simbolom IS na pokrivalu. Na drugih fotografijah, ki so jih našli v njenem telefonu, je pozirala s pištolo in kalašnikovko. Očitno pa je bilo življenje v kalifatu IS zanjo prestrogo, saj je januarja 2015 s sinom zbežala v Turčijo. Po lastnih besedah ji je med begom sledila tričlanska patrulja IS, ki se je nato predala turškim vojakom na meji.

Britanska policija jo je prijela februarja lani na letalu na londonskem letališču Heathrow, ko se je vrnila v domovino.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 03:17 02.februar 2016.

    "da ni pokazala obžalovanja ""s sinom zbežala"Torej ženska ni obžalovala da je šla k teroristom živet pod vladavino terorističnega prava. Je pa kljub temu zbežala od tam. Kje ti je logika ženska? Kje?

  • maresem2 19:32 01.februar 2016.

    Za take je edino darilo svinec.

  • gogi3 17:24 01.februar 2016.

    Pol leta? Zakaj ostali mediji poročajo, da je obsojena na 6 let?