Svet
28 ogledov

Britanska premierka razkrila datum

Theresa May EPA
Britanska premierka Theresa May je na letnem kongresu konservativne stranke potrdila, da bo Britanija 50. člen lizbonske pogodbe, s katerim lahko uradno začne pogajanja za izstop iz EU, sprožila do konca marca prihodnje leto.

Ob tem je ponovila tudi, da bo parlament pozvala k sprejetju zakona, ki bo odpravil pooblastila zakonodaje EU v državi.

"Brexit pomeni brexit in iz njega bomo naredili uspeh," je dejala ob odprtju kongresa. Napovedala je, da zakonov po sprejemu velikega razveljavitvenega zakona "ne bo več oblikoval Bruselj, temveč Westminster".

Še naprej želi sodelovati z EU

Ob tem je poudarila, da želi Velika Britanija kljub temu še naprej sodelovati z Evropo ter ostati njena partnerica in prijateljica, predvsem na področju varnostnih vprašanj.

Velika Britanija je po njenih besedah peto najmočnejše svetovno gospodarstvo in lahko v prihodnost gleda z zaupanjem vase. S številni svetovnimi regijami so mogoči prostotrgovinski sporazumi, je poudarila in dodala, da je angleščina svetovni jezik.

Prvi korak k neodvisnosti

Tako termin sprožitve 50. člena kot sprejetje novega zakona je Mayeva danes že napovedala za BBC. "V naslednjem kraljičinem govoru bomo predstavili veliki razveljavitveni zakon, ki bo odstranil zakon o evropskih skupnostih iz ustave. To je bil zakon, ki nas je pripeljal v EU," je pojasnila Mayeva. "To označuje prvo stopnjo Britanije na njeni poti do tega, da spet postane suverena in neodvisna država," je dodala.

Na podlagi zakona iz leta 1972 je v Britaniji začela veljati zakonodaja EU. Novi zakon bo zaščitil bruseljske predpise v britanski zakonodaji, a bo britanski parlament lahko spremenil predpise, ki jih ne želi več. Ukrep je po pisanju dpa namenjen pomiritvi podjetij in delavcev, katerih pravice ščiti evropska zakonodaja. V veljavo bo stopil šele, ko bo Britanija uradno zapustila EU.

Dvoletno prehodno obdobje

Britanski zunanji minister Boris Johnson je minuli teden napovedal, da bo Velika Britanija postopek za izstop uradno sprožila v začetku prihodnjega leta. Mayeva je doslej omenjala le, da Otok 50. člena pogodbe o EU ne bo aktiviral pred koncem letošnjega leta.

Johnson, ki je bil na čelu referendumske kampanje za brexit, sicer meni, da bodo izstopna pogajanja končana prej kot v dveh letih. Bil je tudi kritičen do izjav številnih evropskih politikov, da bo morala Velika Britanija še naprej dovoliti prost pretok ljudi z EU, če želi ohraniti dostop do evropskega enotnega trga.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.