Svet
13 ogledov

Britanski skrajnež ustrelil poslanko

Britanska zastava. Shutterstock
V Veliki Britaniji po današnjem napadu, v katerem je umrla poslanka laburistov Jo Cox, zaradi katerega je izgubila življenje, razmišljajo, da bi prestavili referendum o članstvu v Evropski uniji, ki bi moral biti čez teden dni.

Referendumsko kampanjo so za danes prekinili tako zagovorniki brexita kot zagovorniki nadaljnjega članstva v uniji, poročajo tuje tiskovne agencije, Reuters pa poroča, da je premier David Cameron dejal, da bi bilo prav, da bi referendum prestavili. 

Poslanko Jo Cox, zagovornico obstanka Velike Britanije v EU, je v kraju Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije zabodel in večkrat ustrelil neki moški, medtem ko se je v mestni knjižnici pripravljala na redno srečanje z volivci.

Med napadom kričal Britain first (najprej Britanija)

Po izjavah neke priče naj bi skušala posredovati v prerivanju med dvema moškima, ko je eden izmed njiju iz torbe potegnil pištolo in dvakrat ustrelil. Po poročanju televizije Sky News, ki se sklicuje na navedbe prič, je napadalec ob napadu vzklikal "Britain first" (najprej Britanija), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije. Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom. 

Poslanka v kritičnem stanju, napadalca že prijeli

41-letna Coxova je bila po napadu v kritičnem stanju in so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Leedsu, kasneje so sporočili, da je umrla. Poleg nje naj bi bil v incidentu lažje poškodovan še nek moški. Policija je v povezavi z napadom prijela 52-letnega moškega.

Zaradi napada je referendumsko kampanjo za danes najprej prekinil tabor zagovornikov obstanka države v EU, kmalu zatem pa še nasprotni tabor, ki si prizadeva za izstop Otoka iz unije. Tudi premier David Cameron, ki je v okviru kampanje danes v Gibraltarju, je odpovedal napovedani govor in srečanja.

Vodilni britanski politiki so zaradi napada na poslanko pretreseni. "Zelo sem zaskrbljen zaradi informacij, da je bila Jo Cox ranjena. Molimo zanjo in njeno družino," je tvitnil Cameron. Podobno je na Twitterju sporočil tudi nekdanji londonski župan Boris Johnson, vodja kampanje za brexit. Pretresenost ob napadu na poslanko je na Twitterju izrazil tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • nergač 11:34 17.junij 2016.

    Naj že gredo, da bo mir pred njimi. Same laži, zahrbtnost, prevare, potem pa cel London in vse ceste prekrijejo s kamerami, vse v imenu pravičnosti....menda.