Svet
25 ogledov

Britanski TV poslal 22 tisoč imen džihadistov

Isis EPA
Razočaran borec skrajne sunitske skupine Islamska država (Isis) je britanski televiziji Sky News posredoval imena, naslove in telefonske številke 22.000 skrajnežev. Več deset tisoč dokumentov vsebuje podrobnosti o džihadistih iz najmanj 51 držav

Gre za obrazce s 23 vprašanji, ki jih morajo izpolniti vsi, ki se želijo pridružiti Isis. Poleg splošnih podatkov, kot so naslovi in telefonske številke, borci IS skupini razkrijejo tudi krvno skupino, dekliško priimek matere, stopnjo razumevanja šeriatskega prava in pretekle izkušnje. 

Nekateri dokumenti naj bi vsebovali podatke o prej neznanih borcih IS iz severne Evrope, ZDA in Kanade, pa tudi iz severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Nekatera imena pa so bila obveščevalcem znana že prej. 

Ključek USB, ki naj bi bil ukraden vodji IS za notranjo varnost, je televiziji predal moški, ki se je predstavil kot Abu Hamed. Gre za nekdanjega borca oporečniške Svobodne sirske vojske, ki je prestopil na stran Isis. Ta ga je, kot pravi, razočarala, ker islamska pravila, zaradi katerih se je pridružil skrajnežem, v skupini ne delujejo. 

Televizija je o dokumentih obvestila pristojne britanske oblasti. 

Veliko telefonskih številk še vedno aktivnih 

Isis | Avtor: EPA EPA
Abdel Bary, 26-letni Londončan, se je skrajnežem pridružil leta 2013, ko je obiskal Libijo, Egipt in Turčijo. V Veliki Britaniji ga iščejo zaradi več posilstev.

Junaid Hussain, ki so ga zavezniki v napadu z droni ubili, je bil vodja medijskih kampanj. Skupaj s soprogo Sally Jones sta načrtovala napade v Veliki Britaniji. Kje se Jonesova nahaja, ni znano. 

Britanec Reyaad Khan iz Cardiffa, ki se je skrajnežem prav tako pridružil leta 2013, se je večkrat pojavil v videih, s katerimi Zahodu grozi Isis. 

Ključne pa so predvsem informacije, ki so jih oblasti iz dokumentov dobile o identiteti doslej neznanih džihadistov z Otoka in drugih evropskih držav, pa tudi Bližnjega vzhoda, Severne Afrike, ZDA in Kanade. 

Podatki o njihovi lokaciji bi lahko bili ključnega pomena, ko gre za preprečevanje terorističnih napadov v prihodnosti.  

Med dokumenti je tudi mapa z oznako 'Mučeniki' v kateri so podrobne informacije o posameznikih, ki so bili izurjeni za izvajanje samomorilskih napadov. 

Nekatere telefonske številke so še vedno aktivne in čeprav oblasti sumijo, da jih uporabljajo tudi družinski člani, so obenem prepričani, da nekatere še vedno uporabljajo tudi teroristi.

Isis | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • primoz.g 17:58 10.marec 2016.

    Kje je ta file da ga lahko snamemo vsi ?

  • Papaja Popi 16:40 10.marec 2016.

    Končno je eden prišel k pameti.Ko bo odsedel svoje pa še enkrat zapret do konca življenja.