Svet
0 ogledov

Brownov protiteroristični zakon za las

Bo ne najbolj priljubljenemu Brownu uspelo s predlogom novega protiterorističneg Žurnal24 main
Spodnji dom britanskega parlamenta je s 315 glasovi za in 306 glasovi proti potrdil predlog protiterorističnega zakona. Sedaj ga mora potrditi še zgornji dom.

Predlog, ki je bil deležen precejšnjega nasprotovanja, mora dobiti podporo še v zgornjem domu parlamenta, kjer naj bi šlo ravno tako na tesno. Za uspeh v spodnjem domu naj bi se 'premier Gordon Brown moral zahvaliti predvsem neopredeljenim poslancem, dogovoril pa naj bi se tudi s poslanci največje severnoirske protestantske Demokratično unionistične stranke (DUP). Slednje Brown vztrajno zanika. Po poročanju televizijske mreže BBC naj bi prav devet poslancev DUP zagotovilo potrebno večino za potrditev predloga.

Brown je omenjeni zakon označil kot "neizogiben ukrep“ in "pravo stvar“ za nacionalno varnost. Sporna je predlagana sprememba podaljšanja pripora za domnevne skrajneže. Te naj bi po novem zakonu v priporu lahko zadržali kar 42 dni. Opozicijske stranke pa svoje nasprotovanje zakonu podpirajo z dejstvom, da britanska zakonodaja ne dovoljuje pripora daljšega od 30 dni.

Po omenjenem predlogu naj bi pripor moral odobriti notranji minister, ki bi o tem obvestil parlament. Odločitev obeh bi ostala v veljavi 60 dni. Predvideno je nadaljevanje zasliševanj po vložitvi obtožnice, kar se po sedanjem zakonu ne prakticira. Uvedli naj bi tudi nadzor nad osumljenci, ki naj bi se vpisovali na poseben seznam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.